SPC – kalendar: Danas je Mala Gospojina

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas Rođenje Presvete Bogorodice – Malu Gospojinu, jedan od najvećih zavjetnih praznika.

Na Malu Gospojinu se slavi uspomena na dan, kada je u Nazaretu, u domu Joakima i Ane, rođena Sveta Djeva Marija.

Joakim i Ana su dugo bili bez djece. Već stari, oni su se usrdno molili Bogu da im podari dijete, da ih obraduje, kao što je nekada obradovao Avrama i Saru, darujući im sina Isaka.

Joakim jednom ode u pustinju, gdje je proveo četrdeset dana u neprekidnom postu i molitvi, da se Bog i na njega smiluje.

Jednog dana, moleći se Bogu u voćnjaku pod lovorovim drvetom, Ani se javi anđeo Božji i reče joj da je njen vapaj dopro do Nebesa i da će ubrzo postati majka.

Ana se na te riječi zavjetova da dijete, koje bude rodila, muško ili žensko, posveti Gospodu Bogu, da mu služi cijeloga vijeka.

I Bog ih obradova, darova im više nego su mogli i usniti, ne samo kćerku, nego i Bogomajku.

Kada dođe vrijeme, starica Ana rodi kćerku, kojoj nadjenu ime Marija, što znači visoka ili gospodareća.

Djeva Marija, plod molitava svojih roditelja, odvedena je u hram kada je imala tri godine, kako se Bogu i zavjetovala njena majka Ana.

Sa 14 godina, Djeva Marija se vratila u Nazaret, gdje joj je, prema predanju, saopštena blagovijest arhangela Gavrila da će roditi Sina Božjeg.

Scena Roždestva Bogorodice, sa Svetom Anom u postelji i novorođenom Marijom u kolijevci, obavezan je motiv pravoslavnih ikona i srednjevjekovnih manastirskih fresaka.

Jedan od najstarijih i najbolje očuvanih živopisa, sa motivom Roždestva Bogorodice, nalazi se u Kraljevoj crkvi u Studenici, zadužbini kralja Milutina, s kraja 14. vijeka.

Mala Gospojina spada u red praznika posvećenih Bogorodici i nepokretan je, što znači da ima stalno, fiksno mjesto u crkvenom kalendaru i označen je crvenim slovom.

Ostali Bogorodičini praznici su Vavedenje, Sretenje, Blagovesti, Uspenje Presvete Bogorodice /Velika Gospojina/ i oni koji obilježavaju uspomenu na događaje iz njenog života, kao što su Pokrov Presvete Bogorodice i Polaganje rize Presvete Bogorodice.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.