Srbija – Dačić: Odbranom svog suvereniteta, Beograd brani međunarodno pravo

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, u isto vrijeme brani i međunarodno pravo i Povelju UN.

Govoreći na konferenciji “Multilateralizam i međunarodna bezbjednost” u Beogradu, Dačić je rekao da suprotstavljeni interesi na međunarodnoj sceni, dovode do povremenog pribjegavanja jednostranim mjerama i akcija koje dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i do krize legitimiteta institucija, poput UN.

“Tu se pre svega misli na upotrebu oružane sile protiv suverenih država, suprotno osnovnim načelima kolektivne sigurnosti, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN”, rekao je Dačić i podsjetio da je Srbija osjetila pogubnost takvog pristupa.

On je podsjetio, da je odluka o upotrebi oružane sile protiv SR Jugoslavije, 1999. godine, doneta i izvršena bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

“Time je učinjen presedan i stvoren prostor za zaobilaženje i zanemarivanje UN, kao ključnog okvira za prevazilaženje nesuglasica, koje mogu biti pretnja miru”, rekao je Dačić.

On je naglasio, da agresija na SR Jugoslaviju “mora biti lekcija za budućnost, o važnosti dosljednog poštovanja Povelje UN i postignutih standarda u međunarodnom javnom pravu”.

“Zemlje poput Srbije, moraju da insistiraju na doslednom sprovođenju principa međunarodnog javnog prava i na poštovanju uloge međunarodnih organizacija, u sprečavanju kršenja usaglašenih i dogovorenih pravila”, rekao je Dačić.

On je naveo, da se Srbija pridružila pozivu generalnog sekretara UN, za globalni prekid vatre i zaustavljanje svih neprijateljstava i sukoba, tokom trajanja pandemije virusa korona, što je u duhu izvornih civilizacijskih vrijednosti, još iz antičkog doba do danas.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.