Švajcarska – referendum: Građani glasaju o kupovini borbenih aviona

Švajcarska, koja je posljednji put ratovala prije više od 200 godina, a danas nema jasne neprijatelje, planira da potroši milijarde franaka na kupovinu novih borbenih aviona.

Mnogi se protive ovoj ideji, napominjući da ova mala alpska zemlja to sebi ne može da priušti, niti su joj potrebni borbeni avioni, za odbranu teritorije koju savremena supersonična letjelica preleti za deset minuta.

Irska, Malta i Luksemburg nemaju borbene avione, a plan vrijedan šest milijardi franaka je rasipanje novca, navode kritičari.

“Ko je naš neprijatelj? Ko će da napadne malu, neutralnu zemlju, okruženu NATO savezom? To je apsurdno”, izjavila je Priska Zajler Graf, poslanica u parlamentu, iz redova lijevo orijentisanih socijaldemokrata.

Glasači će se izjasniti na obavezujućem referendumu, 27. septembra, o tome da li vlasti sljedeće godine mogu da kupe avione “Jurofajter” od “Erbasa”, “Rafal” od francuskog “Dasoa”, “F/A-18 super hornet” od “Boinga” ili “F-35-A lajtning 2” od “Lokhid Martina”.

Ovi avioni bi trebali da zamijene zastarjelih 30 primjeraka “F/A-19 horneta”, koji će biti povučeni iz službe 2030. godine.

Zajler Grafova je rekla da jeftinije alternative, poput borbene verzije “Leonardovog” aviona za obuku “M346”, predstavljaju bolju vrijednost, nego “skupe igračke” koje se razmatraju.

“Potrebni su nam novi avioni, to nije sporno, ali kupovina lakših, jednostavnijih aviona bi bila dovoljna. Bilo bi bolje imati `fijata` nego `maseratija`”, izjavila je ona.

Glasači su prije šest godina odbacili kupovinu aviona “gripen” od Švedske, a prijedlog da se armija potpuno ukine 1989. godine je dobio podršku 35 odsto glasača.

Anketa agencije “GFS.Bern” je pokazala da će građani vjerovatno podržati plan o kupovini aviona.

Poslanik, Tomas Hurter, iz desno orijentisane Švajcarske narodne stranke i bivši vojni pilot je izjavio, da Švajcarska mora da se štiti, bez oslanjanja na druge zemlje.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.