EU: Finalni dogovor Beograda i Prištine je moguć za nekoliko mjeseci

Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, izjavio je da je finalni dogovor Beograda i Prištine moguće postići za nekoliko mjeseci, uz rad u dobroj vjeri i duhu kompromisa.

“Ostajemo odlučni da privedemo dijalog Beograda i Prištine uspješnom završetku”, rekao je Borelj, poslije sastanka ministara inostranih poslova zemalja članica EU u Luksemburgu.

On je istakao, da je uspjeh dijaloga Beograda i Prištine, ključan za stabilnost zapadnog Balkana i cijele EU, prenosi RTS.

“Mi ne propisujemo šta će biti rješenje, već olakšavamo da dođe do dogovora. Niti želimo da vještački ubrzavamo pregovore, niti da odugovlačimo s njima”, rekao je Borelj.

On je ponovio, da postoji “samo jedan dijalog” i to onaj koji “vodi EU”, a da su dobro došle sve inicijative koje doprinose ovom procesu.

Borelj je, po završetku sastanka u Luksemburgu, kojim je predsjedavao, naglasio da je Savjet EU zatražio puno jedinstvo i podršku, kako za proces pregovora Beograda i Prištine, tako i za rad specijalnog predstavnika EU, Miroslava Lajčaka.

Lajčak je rekao da nije uvijek lako, ali da su obje strane izrazile spremnost da napreduju u razgovorima, uprkos bolnim izazovima.

On je istakao, da je za rješenje “konflikta između Beograda i Prištine” neophodan uslov na putu Srbije i Kosova ka EU.

“Ulazak u EU je jasna perspektiva za čitav zapadni Balkan, a u slučaju Srbije i Kosova, imamo ovo specifično pitanje koje mora da se riješi kroz pregovore”, rekao je Lajčak.

Diplomatski izvori navode, da je specijalni predstavnik Lajčak na sastanku insistirao upravo na jasnijoj i bržoj evropskoj integraciji, koja bi motivisala Beograd i Prištinu na angažman u dijalogu.

Lajčak danas putuje u Prištinu, a zatim i u Beograd, u pokušaju da odblokira pitanje zajednice srpskih opština, koje je dovelo do zastoja u dijalogu, zbog odbijanja Prištine da o tome razgovara.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.

fuck idols real milf rides stepson.
porn videos