Objavljen kompletan prevod Zakonopravila Svetog Save

Prvi kompletni prevod na savremeni srpski jezik, sarajevskog prepisa Zakonopravila, koji je prije osam vijekova napisao Sveti Sava, objavila je Izdavačka kuća Mitropolije dabrobosanske “Dabar”, uz pomoć Vlada Republike Srpske i Srbije.

Kompletno djelo, koje je duhovno-pravni okvir prve srpske države, trudom bratstva manastira Dobrunska Rijeka i pravnika i filologa, konačno je jasno i razumljivo svima i živo svjedoči o najvažnijem pravnom izvoru srednjevjekovnog srpskog kanonskog i svetovnog prava, objavio je RTS.

Jeromonah Serafim, iz Manastira Svetog Nikolaja u Dobrunskoj Rijeci, rekao je da su “u to vrijeme smatrali da su crkva i država, u stvari, dva dijela istog organizma”, te objasnio da je “jednako bilo na snazi i jedno i drugo pravilo”.

Radeći gotovo sedam godina, prevodioci su se držali načela razumljivosti, vjernosti izvoru, izbjegavanja tuđica, a na mjestima gdje je sarajevski prepis ostavljao nedoumice, koristili i Ilovičko fototipsko izdanje i prevode na grčkom, latinskom, ruskom i engleskom jeziku.

“Danas za neke izraze bukvalno nismo mogli da ostanemo pri onim izvornim iz Zakonopravila, jer niko ne bi znao o čemu pričamo. Vijeno, recimo, mi smo uzeli turcizam – miraz, svi znamo šta je miraz, vijeno ne”, naveo je jeromonah Gavrilo iz Manastira Svetog Nikolajam, dodavši da je jedno od pravila u radu bilo da se ostane pri srpskim izrazima, osim tu gdje je morao neki kompromis da se pravi.

Zakonopravilo, u koje je ugradio bogato nasljeđe vizantijske redakcije grčko-rimskog prava, Sveti Sava je podijelio svim novoustanovljenim episkopijama.

Original je čuvan u Žiči i nestao je kada su je poharali Bugari i Kumani 1253. godine, a od 11 sačuvanih prepisa, najstariji su ilovički, raški i sarajevski.

Sarajevski prepis je nastao u 14. vijeku, a pisala su ga dva pisara i zna se da je jedan od njih bio Miroslav.

Ispisan je na pergamentu, ima 370 listova, a u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, čuva se najmanje tri vijeka.

Do ovog, prvi put kompletnog prevoda, bilo je više pokušaja, a Miodrag M. Petrović je 2003. godine objavio samo prvi tom Zakonopravila Svetog Save.

Zakonopravilo ili nomokanon, koji je prije osam vekova napisao Sveti Sava, praktično je prvi srpski Ustav – dokument, na osnovu koga Srbija postaje pravna država.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.