Patrijarh Irinej: Srbi su spremni da budu stabilan most između Istoka i Zapada

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je izjavio, da su Srbi kao narod, navikli da budu između Istoka i Zapada, te da je istorija pokazala da su često bili poligon sukoba, zbog čega su platili visoku cijenu.

“Imam utisak da smo danas spremni da budemo čvrst i stabilan most između Istoka i Zapada. I jednoj i drugoj strani će verovatno biti potrebno vreme dok se ne uvere, da možemo svima biti pouzdan partner i prijatelj. Pritom, ostaćemo dosledni svojim korenima i tradiciji”, rekao je patrijarh Irinej.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Njegova svetost je naglasio, da u rješavanju ovog pitanja prvi uslov treba da bude bezbjedan povratak oko 250.000 Srba, protjeranih od 1999. do 2004. godine.

“Međunarodna zajednica treba da pomogne, najpre, po tom pitanju, pa tek onda da organizuje razgovore o drugim temama”, rekao je patrijarh Irinej za “Večernje novosti”.

Odgovarajući na pitanje, da li je sporazum iz Vašingtona dobar put, da Srbi i Albanci postignu kompromis, patrijarh Irinej je naveo da je srpski narod u mnogim prilikama posvjedočio prijateljski odnos prema SAD.

“Pogledajte koliko je tamo Srba, koji su svojim znanjem i radom doprineli razvoju SAD, a to čine i danas. Još se pitam, čime smo zaslužili da nas bombarduju 1999. godine. Oni su velika politička, ekonomska i vojna sila, koja je do sada bila isključivo na strani Albanaca, uprkos našim molbama da treba objektivno sagledati krizu na Kosovu i Metohiji”, istakao je patrijarh Irinej.

Njegova svetost smatra da treba prepustiti Srbima i Albancima, da se sami o svemu dogovore, bez nametanja rješenja u korist samo jednog naroda.

“U tom pogledu, SAD mogu odigrati veliku i istorijsku ulogu”, poručio je patrijarh srpski.

Govoreći o tome kako vidi budućnost vjernika i srpskog naroda u Crnoj Gori, u svjetlu posljednjih promjena, patrijarh Irinej je rekao da je bilo pitanje koliko dugo će Evropa imati strpljenja da toleriše političara, koji se izjašnjava kao ateista, a otvoreno govori o stvaranju takozvane crnogorske pravoslavne crkve, u režiji jedne političke partije, u sekularnoj državi.

“Vrhunac tog sumanutog plana je nakaradni Zakon o slobodi veroispovesti, kojim su hteli da legalizuju otimanje svetinja u eparhijama Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Zadivljen sam narodom, koji je molitvenim litijama i demokratskim putem, uspeo da sačuva svoju veru i pradedovske svetinje”, naglasio je patrijarh Irinej.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.