Slovenija – korona: Dramatičan tempo širenja virusa

Tempo, kojim se virus korona širi u Sloveniji, je dramatičan, a bolnički sistem bi mogao da se uruši, jer su odjeljenja intenzivne njege prepuna, upozoreno je na konferenciji za novinare slovenačke Vlade.

Iz Vlade Slovenije ukazuju da će se bolnički sistem urušiti, ako se epidemiološka kriva ne izravna u roku od dvije sedmice.

“Brojke su grozne i radimo u vrlo teškim prilikama”, rekao je Tomaž Vovko, specijalista infektologije i intenzivne medicine, na Odjeljenju intenzivne njege Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani.

On kaže, da se u uobičajenim okolnostima, jedan ljekar na intenzivnoj brine za 1,7 pacijenata, a sada je taj odnos jedan prema pet, ističući da su ljekari i sestre na izmaku snaga.

“Svi naši kreveti su puni, kapaciteti svakog sistema su ograničeni, pa će i kvalitet zdravstvenih usluga pasti”, upozorio je Vovko i pozvao stanovnike da se pridržavaju epidemioloških mjera, posebno nošenja maski.

U Sloveniji su od prekjuče na snazi nove oštre mjere koje, između ostalog, uključuju djelimično zatvaranje sedam od 12 statističkih regija, u kojima živi više od polovine stanovništva, uključujući i centralnu regiju, čije je sjedište Ljubljana.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.