Srbija – korona: Kon već najavio vanrednu situaciju za par dana!

Epidemiolog, Predrag Kon, rekao je da postoji mogućnost, da u Srbiji krajem naredne nedjelje dođe do vanredne situacije, jer se zemlja nalazi u nepovoljnoj i prijetećoj epidemiološkoj situaciji.

Kon je izrazio veliku zabrinutost zbog nepoštovanja mjera, prije svega, nenošenja maski, te upozorio da se Srbiji, ako građani budu bojkotovali mjere, može desiti hrvatski scenario, sa velikim povećanjem broja oboljelih i zdravstvenim sistemom koji je pred pucanjem.

On je istakao da će Beograd, gdje je najveći broj zaraženih, sljedeće nedjelje ući u nepovoljnu i ozbiljnu situaciju, a možda se do kraja nedjelje može naći u vanrednoj situaciji.

Prema njegovim riječima, kapaciteti već počinju da se troše i potrebna je podrška kompletnog stanovništva, koje mora da se “trgne”.

“Ovo može da se riješi samo sprečavanjem kontakata, da li će to biti policijski čas, vanredno stanje, mene kao epidemiologa to ne interesuje. Pravnici su to toliko zakomplikovali, da je ispalo nesprovodivo. Sad je nesprovodivo i nošenje maski”, rekao je Kon za TV Prva.

On je naglasio, da srpski zdravstveni sistem sada nije pred pucanjem i da sve funckioniše, ali je napomenuo i da ne treba računati na vakcinu protiv kovida 19 “bar za ovo što se očekuje preko zime”.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.