Francuska ne planira recipročan bojkot prema Turskoj

Francuska ne planira recipročan bojkot turskih proizvoda, nastaviće razgovore i održavaće odnose sa tom zemljom i predsjednikom, Redžepom Tajipom Erdoanom, rekao je ministar trgovine, Frank Rister.

“Na našem dnevnom redu nema odmazde”, naglasio je Rister. On je ponovio stav francuske administracije, kojom su osuđeni nedavni Erdoanovi komentari o predsjedniku Emanuelu Makronu i ponašanju prema muslimanima u Francuskoj.

Turski predsjednik, Tajip Erdoan, pozvao je nešto ranije Turke da ne kupuju francusku robu, a lidere EU da zaustave “antiislamsku” agendu francuskog predsjednika.

Erdoan je prije tri dana izjavio, da Makron ima problem sa muslimanima i da je potrebno da provjeri svoje mentalno zdravlje, zbog čega je Francuska povukla svog ambasadora iz Turske.

Francuska je deseti najveći uvoznik u Tursku i sedmo najveće tržište za izvoz turske robe, navodi se u podacima turskog zavoda za statistiku.

Makron je obećao da će se boriti protiv “islamskog separatizma” i da ova pojava može da prevlada u nekim muslimanskim zajednicama u Francuskoj.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.