I u Srbiji ”prijete” novim mjerama!

Srbiji prijeti eksponencijalni rast broja zaraženih virusom korona i mora se učiniti sve da ne dođe do toga, zbog čega će Krizni štab u narednom periodu razmatrati mogućnost uvođenja dvije nove mjere, rekao je član ovog štaba, imunolog Srđa Janković.

“To su obavezno PCR testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali i donošenje mera koje se ne sprovode neće ništa pomoći”, rekao je Janković.

On je istakao da zabrinjava svaki porast brojki zaraženih, preminulih i pacijenata na respiratoru.

“Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti rast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske i distanca, mogu mnogo toga da učine”, naveo je Janković.

Prema njegovim riječima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu i može da traje i sedmicama.

“Cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom”, rekao je Janković, koji radi kao imunolog beogradske Dječje klinike u Tiršovoj.

Janković je ukazao da treći talas ima potencijal da bude jači od prethodnih, ali da to zavisi od poštovanja epidemioloških mjera.

“Koliko će trajati, zavisi od toga koliko se budemo pridržavali mera. Nastojaćemo i da ga prolongiramo, kako ne bismo doživeli kolaps zdravstvenog sistema. Mnogo je teže gasiti požar kada se razbukti”, rekao je Janković za RTS.

Direktorka beogradskog Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, Verica Jovanović, naglasila je da će Krizni štab i nadalje predlagati najurgentnije mjere u skladu sa epidemijskom situacijom, te da treba nastojati da ne dođe do kontakata među ljudima, s ciljem prevencije prenošenja virusa.

“Imamo priliku da vidimo u regionu primere naglog skoka broja zaraženih, porasta smrtnosti. To upozorava da je i dalje ključna misija celog društva, da se održava prevencija i da se presekom komunikacije preseče prenos virusa”, istakla je Jovanovićeva za RTS.

Ona je napomenula, da ovaj virus opstaje samo u humanoj populaciji i ako se ne primjenjuju mjere, neće moći da se zaustavi.

Prema njenim riječima, iz dana u dan se sve više među mladima i među radnoaktivnim stanovnicima prihvataju maske, mjere u školama daju dobre rezultate, tako da za sada nije planirano zatvaranje škola.

“Ukoliko dođe do pogoršanja, sve mere će biti primenjene”, dodala je Jovanovićeva.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.