Novi Sad: Završen “Tamburica fest 2020.”

Foto: RTV/Facebook

U Novom Sadu je završen 13. “Tamburica fest”, na kom su učestvovali ansambli iz Srbije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

Ansambl “Ruže” iz Subotice je osvojio pobjednički trofej, na tradicionalnoj smotri tamburaša, sa epitetom najboljeg festivala etno muzike u Evropi i najbolje turističke manifestacije u Srbiji.

Festival je, zbog nestabilne epidemiološke situacije, organizovan u novom formatu i to kao multimedijalna manifestacija.

Tako su takmičarski orkestri muzicirali u svojim gradovima, a nastupi prenošeni lajv strimingom – programom uživo putem interneta, na razne meridijane.

Po odluci stručnog, međunarodnog žirija, za najboljeg primaša je proglašen Mikloš Kovač, član orkestra “Mladi tamburaši iz Mohača” /Mađarska/, saopštio je Pres centar “Tamburica festa 2020”.

Najbolji begešar je Mihael Bolešić iz ansambla “Zlatnik” /Hrvatska/, dok su titule najboljeg vokalnog soliste i bas primaša, pripale članovima pobjedničkog orkestra “Ruže”, Sebastijanu Kanturu i Matiji Temunoviću.

Glasanje žirija, koji su činili Nino Veličkovski /Sjeverna Makedonija/, Franjo Batorek /Hrvatska/, Miro Marinković /Republika Srpska, BiH/, Gregor Zagorc /Slovenija/ i Jugoslav Bajkin /Kanada/, takođe je prenošeno u živom programu, pa su i publika i učesnici istovremeno saznali rezultate.

“Najvažnije je da smo održali kontinuitet negovanja baštine i to potpuno društveno odgovorno, u skladu sa svim bezbednosnim merama zaštite od pandemije virusa korona”, rekao je povodom završetka “Tamburice”, muzički urednik festivala, Danilo Ninković.

Novosađani su nastupe majstora pera i žice, mogli da prate i na velikim led ekranima postavljenim na Sunčanom keju “kod Beze” i na terenima “Golf centra”, u Sportskom i poslovnom centru Vojvodine.

Ljubitelji tamburaške muzike su, osim takmičarskog dijela programa, uživali i u snimcima koncerata sa ranijih festivala, nastupima Zvonka Bogdana, Željka Bebeka, Bajage i instruktora, Željka Samardžića i ansambla “Dijako”.

Ove godine, “zemlja prijatelj festivala” je bila Italija, pa je uz promociju bogate istorije i kulture Apeninskog poluostrva, prenošen nastup čuvenog tenora Matije Zaneta.

Sadržajan program je obogaćen jedinstvenom tamburaškom promenadom novosadskim ulicama.

Tako je oficijelni festivalski orkestar muzicirao pred kućom Mileve Marić Ajnštajn, potom pred spomenikom Jovanu Jovanoviću Zmaju, Đuri Jakšiću i Janiki Balažu, kao i u centru Novog Sada i na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.