Sjećanje: Danas je 51 godina od katastrofalnog zemljotresa u Banjaluci…

Danas je tačno 51 godina, od kada je Banjaluku pogodio katastrofalni zemljotres, koji je iza sebe ostavio pustoš, a život je izgubilo 15 ljudi, dok je 1.117 lica bilo lakše ili teže povrijeđeno.

Prema podacima seizmologa Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, Banjaluku su 26. i 27. oktobra 1969. godine, pogodila četiri jaka zemljotresa.

Glavni udar se desio u nedjelju ujutro, 27. oktobra u 8.10, jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, a dan ranije su mu prethodila dva jaka zemljotresa u 15.36, jačine 5,6 stepeni Rihtera i u nedjelju u 2.55, jačine 4,8 stepeni po Rihteru.

Poslije glavnog udara, 27. oktobra, uslijedio je naknadni udar u 8.53, jačine 4,7 jedinica Rihterove skale.

Grad je ostao devastiran, a ogromna materijalna šteta je bila pričinjena na 86.000 stambenih jedinica, 266 školskih objekata, 152 zgrade javne uprave i administracije, 146 kulturnih ustanova, 133 zdravstvena objekta i 29 socijalnih ustanova.

Banjaluka je ostala bez struje i vode, a vojska je zajedno sa građanima raščišćavala ruševine i oslobađala zatrpane. Pomoć je stizala sa svih strana, ljudi su danima bili na ulicama, jer su mnogi ostali bez svojih domova.

Zahvaljujući velikoj solidarnosti stanovništva iz svih krajeva bivše Jugoslavije, ali i pomoći iz Evrope i svijeta, Banjaluka je ponovo stala na noge, razvijala se i postala savremen grad, univerzitetski, privredni, finansijski, politički i administrativni centar.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.