Njemačka – pandemija: Dogovoreno djelimično “zaključavanje” u novembru!

Foto: Tanjug/AP

Njemačka savezna i pokrajinske Vlade, dogovorile su se danas o djelimičnom “zaključavanju”, na osnovu kog će barovi i restorani biti zatvoreni od 2. do 30. novembra, izjavili su Rojtersu izvori upućeni u dogovor.

Na osnovu djelimičnog “zaključavanja”, prodavnice će moći da ostanu otvorene, ukoliko budu poštovale mjeru socijalne distance, omogućavajući prostor od 10 kvadratnih metara po jednoj osobi, dodali su neimenovani izvori.

Agencija DPA navodi, da je na sastanku postignuta saglasnost o uvođenju novih mjera zabrane za naredni mjesec, u nastojanju da se suzbije širenje virusa korona.

Isti izvor navodi, da Merkelova nastoji da ograniči okupljanja napolju na ne više od dva domaćinstva, kao i da traži zatvaranje restorana, barova, hotela i drugih firmi, dok bi škole i prodavnice sa najnužnijom robom ostale otvorene.

DPA ističe da je cilj predloženih mjera za novembar, smanjenje sve većeg broja zaraženih pred Božić, kako bi taj praznih porodice proslavile zajedno.

Njemačka će, dakle, tokom narednog mjeseca uvesti blokadu, uključujući zatvaranje restorana, teretana i pozorišta, kako bi suzbila širenje virusa korona, rekla je danas njemačka kancelarka, Angela Merkel.

“Neophodno je da odmah reagujemo”, naglasila je Merkelova, koja je istakla da je od ključne važnosti za rješavanje ove veoma ozbiljne situacije, smanjiti kontakte i pritom ograničiti štetu po privredu.

Od 2. novembra, privatna okupljanja biće ograničena na deset ljudi. Restorani, barovi, pozorišta, bioskopi i teretane biće zatvorene, a koncerti otkazani.

Profesionalni sport će biti dozvoljen, samo bez gledalaca. Ljudi ne mogu da putuju radi privatnih i nevažnih razloga, dok će boravci u hotelima biti dozvoljeni samo za neophodna poslovna putovanja.

Škole i obdaništa će ostati otvoreni, kao i prodavnice, sve dok se pridržavaju propisanih regulativa socijalne distance i higijene.

Paket vrijedan deset milijardi evra biće isplaćen kompanijama, koje prijave gubitke tokom blokade. Manje kompanije, sa do 50 zaposlenih, dobiće 75 odsto od prihoda ostvarenih prošle godine u novembru.

Institut “Robert Koh” je ranije saopštio, da je u Njemačkoj u posljednja 24 časa od posljedica zaraženosti virusom korona preminulo 85 ljudi.

U saopštenju Instituta se ističe, da je u posljednja 24 časa na testu za virus korona bilo pozitivno još 14.964 ljudi.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.