Republika Srpska: Đaci se vraćaju u škole, od ponedjeljka!

Foto: SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je da od ponedjeljka treba vratiti nastavu u škole, kako je i bilo predviđeno, ističući da je odluka doneta za ovu sedmicu, zbog potrebe da se relaksira situacija, da se smanji izloženost djece i zaštiti nastavno osoblje.

“Ostajemo pri tome, da je to bila ozbiljna i odgovorna mjera i svima koji na ovome žele da izazovu pažnju javnosti, moramo da kažemo da griješe. Ali, školama i lokalnim zajednicama treba dati obavezu da odlučuju u pojedinim slučajevima, na bazi epidemioloških i drugih procjena”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, nastava za ovu sedmicu neće biti izgubljena i moraće da se nadoknadi.

Dodik je dodao, da nije bilo moguće odjednom preći na onlajn nastavu, te poručio da se mora napraviti sistem, da se u slučaju obustavljanja nastave odmah može obezbijediti nastava na daljinu.

“Smanjenje rada ugostiteljskim objektima je nužna i neophodna mjera i zato s njom treba da se nastavi, ali ona mora da bude pooštrena, a polemike na ovu temu moraju da prestanu”, naglasio je Dodik, obraćajući se na sastanku, koji je povodom složene epidemiološke situacije u Banjaluci organizovala predsjednica Republike, Željka Cvijanović.

Dodik je dodao, da Republika Srpska neće uvoditi vanredno stanje, ali da traži od ljudi da se poštuju donete mjere.

“Republika Srpska treba da utvrdi stav, da ne treba zatvoriti granice i to prenese na nivo BiH. Sa predsjednikom Srbije sam dogovorio, da se neće ni u kakvim okolnostima zatvoriti granice između Srpske i Srbije”, naglasio je Dodik.

On je rekao da cilj mora biti očuvanje privrednih aktivnosti i radnih mjesta, te da bez obzira što su fondovi iscrpljeni, treba vidjeti kako da se kreiraju novi vidovi pomoći ugroženim sektorima.

“Moramo reći da ostajemo na politici očuvanja dostignutih prava, kad je riječ o platama i penzijama. Moram da pohvalim, da je Vlada donosila adekvatne mjere i drago mi je da sam i ja u tome učestvovao u pogledu diskusije i prijedloga”, napomenuo je Dodik.

On je apelovao na građane da poštuju mjere, da nose masku i drže distancu i da se ne okupljaju.

“Vikendom treba zabraniti javne proslave i žurke, u privatnim i ugostiteljskim objektima. Noćne klubove zatvoriti. Medije okupiti i ponovo krenuti sa masovnim informacijama, koje trebaju da dođu do svih građana Srpske”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, situacija postaje teška i složena i traži da se ovom krizom mora suvereno upravljati bez nejasnoća u njenom sprovođenju.

“Ne smijemo podleći bilo kakvom populizmu, pa ni ovom koji se nameće u predizbornoj kampanji, jer zdravlje nacije je najvažnije. Zdravstveni sektor je dugoročno izložen, a s druge strane izostaje solidarnost mnogih, koji bi trebali da smanje zabave i boravak u kafićima. Moramo evidentirati epicentre širenja krize i na to reagovati”, rekao je Dodik.

Dodik je dodao, da je vlast odgovorno postupila kad je donijela odluku da se svi građani liječe, bez obzira da li su osigurani.

“Ali, treba reći i da je ovo društvo izloženo enormnim troškovima zbog ove epidemije, a mnogi planovi i projekti su morali da budu zaustavljeni i sredstva preusmjerena prema zdravstvenom sektoru”, dodao je Dodik.

On je ukazao na činjenicu, da samo jedan dan liječenja u kovid procedurama, za pacijenta iznosi oko 2.000 KM, što ovih dana dostiže milionske iznose.

“Moramo postaviti jasne prioritete i ciljeve. Mi u Republici Srpskoj smo do sada bili uspješni, jer smo imali odgovorno stanovništvo i efikasan rad nadležnih institucija u sprovođenju mjera i tome moramo da se vratimo. Tu nema izuzetka i nikome ne trebamo da se pravdamo. Nema podlijeganja bilo kavim interesnim grupama, a pogotovo politički motivisanim nastupima”, istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, mjere se moraju pooštriti, poštovati i odovornost za poštovanje utvrditi odmah.

“S ovim se mora upravljati, ovo je najvažnija stvar koju radimo. Mora se pospješiti otvaranje kovid centara i vidjeti kako pomoći zdravstvenim radnicima. Ovdje nema propusta koja se sistemski čine, bez obzira na one koji truju javnost pričama koje nisu realne”, rekao je Dodik.

Sastanku su, pored zvaničnika Republike Srpske, prisustvovali predstavnici zdravstvenog sektora, nadležnih institucija i predstavnici lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.