EU – finansije: Postignut dogovor o dugoročnom budžetu

Foto: Reuters/Ilustracija

Evropski parlament i pregovarači iz članica EU, postigli su saglasnost o detaljima dugoročnog budžeta evropskog bloka od 2021. do 2027. godine, čime je učinjen ključni korak ka aktivaciji paketa vrijednog 1,8 biliona evra za “zeleniju i digitalniju” privredu bloka.

“Postignut je politički dogovor za Evropu, između pregovarača Evropskog savjeta i Evropskog parlamenta, za budžet i paket oporavka”, rekao je portparol njemačkog predsjedništva EU, Sebastijan Fišer.

Dogovor, za koji je bilo potrebno gotovo četiri mjeseca pregovora, iznosi jasan stav, da Vlade mogu dobiti sredstva EU samo ukoliko poštuju vladavinu prava, a to je uslov protiv kog su Poljska i Mađarska.

U odnosu na prvobitni sporazum lidera EU, u budžetu vrijednom 1,1 bilion evra, povećana je potrošnja na zdravstvo, obrazovanje i bezbjednost za 16 milijardi evra.

Ustanovljeni su i novi, posvećeni prihodi za budžet EU, kako bi blok mogao da otplati 750 milijardi evra, koje planira da pozajmi kao pomoć u oporavku nakon pandemije kovid 19.

U narednih nekoliko sedmica biće nastavljeni razgovori između poslanika Evropskog parlamenta i administracija, o detaljima pozajmice vrijedne 750 milijardi evra, od kojih će 672,5 milijardi evra biti podijeljeno među administracijama u vidu pozajmica i grantova, na osnovu njihovih nacionalnih planova za oporavak.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.