Intervju – Novak Đoković…

Foto: Reuters

Sve dok se osećam dobro, biću tu još dugo, ne želim sebi da dajem rok upotrebe.

“Odrastajući u zemlji, koja je bila u ratu tokom devedesetih, pod sankcijama, embargom, mislim da mi se mnogo toga dešavalo tokom detinjstva. Tako da sam nekako i navikao na to”…

Novak Đoković je uvek bio neko ko je govorio otvorenog srca, uvek je predstavljao našu zemlju na najbolji način u svetu, a u poslednjem intervjuu za Evening Standard, dotakao se i bombardovanja, ali i aktuelnih teniskih tema.

Ne prolazi kroz lak period, ali sam ističe koliko je sada jak u glavi. Može sve da prevaziđe.

Na neki način sam odrastao u nevoljama, kad bolje razmislim. Odrastajući u zemlji, koja je bila u ratu tokom devedesetih, pod sankcijama i embargom, mislim da mi se mnogo toga dešavalo tokom detinjstva. Tako da sam nekako i navikao na to. Kad sam počeo da putujem i doživljavam različite nevolje, nije mi bilo teško da se nosim sa tim, bilo je to nekako urezano u meni. To ne znači da morate da prođete kroz rat, da biste stekli neku vrstu otpornosti, ne želim to nikome. To mi daje energiju da dokažem da mogu da uspem, bez obzira na prepreke koje su ispred mene“, rekao je Đoković.

Tenis mu nije jedini fokus, ali dodaje da prati svoje srce i da tako pravi odluke u životu.

Da se fokusiram na tenis i ništa drugo, mislim da to više nije moguće. Nisam više u toj fazi života. Imam stvari koje mi se događaju u životu, koje ne mogu da zanemarujem i da mislim samo o pobedama, osvajanju trofeja i rušenju rekorda, bez da mislim na decu, porodicu i druge stvari. Pokušavam da balansiram u svemu tome. Razumem da svako ima svoje mišljenje. Poštujem kad neko ima drugačije mišljenje i izražava ga javno, bilo da je reč o asocijaciji igrača, o PTPA… Kritikovali su me mnogo, ali radim ono što mi srce kaže da radim. Pokušavam da stalno podsećam sebe, da sve što radim treba da ima pozitivan uticaj na tenis, sport i život uopšte. Naravno, svi pravimo greške, pa i ja sam ih pravio kao i svako drugi, ali nemam problem sa tim da budem iskren i otvoren“.

U poslednje vreme je imao dva teška momenta – diskvalifikaciju u Njujorku i poraz od Rafe Nadala u finalu Rolan Garosa.

Kad je reč o Njujorku, otišao sam sa turnira sa nekim razmišljanjima koja se ne tiču gubitka zbog forhenda ili bekhenda koji je završio u mreži. A to finale Rolan Garosa? Ne mogu da kažem da žalim za bilo čim, da kažem da sam bio blizu, kad nisam. Bio sam nadigran i posle toga nije bilo teško napraviti korak dalje”.

Mnoge interesuje odgovor na pitanje – do kada će Đoković igrati?

Ne mislim da su mi godine neki problem, da su mi ostale još godina, dve ili tri za osvajanje grend slemova. Naravno, moram da budem od naredne sezone pametniji u tom strateškom smislu, oko kreiranja kalendara, sa turnirima koji su prioritet i na kojima želim da budem u top formi. Sve dok je želja tu, zdrav sam i imam podršku porodice, nastaviću da igram. Ne vidim to kao neku vrstu obaveze, ne radi se ni o finansijama ili bilo čemu sličnom, stvar je u tome da i dalje uživam u igri i želim da se takmičim na najvišem nivou. Sve dok se osećam tako, biću tu još dugo. Ne želim sebi da dam rok upotrebe“, rekao je kroz smeh Novak.

Izvor mozzartsport.com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.