LN: Utučeni autsajder mora dalje, na megdan Mađarima

Posle teške eliminacije u baražu za Evropsko prvenstvo, ”Orlovi” moraju da pronađu način kojim će izboriti opstanak u B Ligi nacija…

Fudbal sa eliminacijom od Škotske nije stao, iako su se problemi ponovo nagomilali i otvorilo pitanje odgovornosti i planova za budućnost, ali nove obaveze državnog tima već stižu. Na pragu su, od njih se ne može pobeći, iako nisu nimalo prijatni. ”Orlovi” već sutra započinju bitku za opstanak u B Ligi nacija, kada će im protivnik na Puškaš Areni biti nadahnuta Mađarska (20.45), dok je za sredu zakazan možda i presudan okršaj za opstanak sa snažnom Rusijom, na stadionu Rajko Mitić (20.45).

Meč u Budimpešti, biće možda i najteži do sada za aktuelnu generaciju srpskih fudbalera i selektora Ljubišu Tumbakovića. U nekim drugim okolnostima, prednost bi bila na strani Srbije, ali ovog puta ”Orlovi” u glavni grad Mađarske idu kao utučeni autsajderi. Srpski igrači moraju da pronađu motivaciju, posle teškog udarca u meču sa Škotima, a selektor da odabere pojedince, koji su psihofizički spremni za predstojeći izazov. S druge strane će biti selekcija koja, baš kao ni Škotska, nije kvalitetnija na papiru, ali je u četvrtak, posle velikog preokreta u meču sa Islandom (2:1), došla do plasmana na Evropsko prvenstvo, a pored toga još uvek ima i mogućnost da se domogne prvog mesta i promocije u A Ligu nacija. Mađarska želi da iskoristi izuzetan naboj do kog je došla odličnim rezultatima u prethodnom periodu, iako se objektivno ne može govoriti o nekakvoj spektakularnoj igri selekcije Marka Rosija.

Tumbaković će izvesno napraviti određene promene u odnosnu na preksinoćni meč na stadionu Rajko Mitić, iako nije baš najbolji trenutak za potpuno menjanje tima, pošto bi poraz mogao čak i direktno da utiče na ispadanje u niži rang takmičenja. U startnoj postavi treba očekivati, pre svega, igrače koji su ostavili pozitivan utisak protiv Škota, uz ulazak nekoliko svežih, koji nisu doživeli direktan emotivni udarac na samom terenu.

Posle postignutog gola, koji je ”Orlovima” produžio nadu da ipak mogu do Evropskog prvenstva, u špicu napada treba očekivati Luku Jovića, dok bi predah, posle teškog trenutka u penal seriji, mogao da dobije Aleksandar Mitrović. Izvesno je da će posle odličnog izdanja u finišu meča, poziciju kraj leve aut-linije dobiti i Filip Mladenović, umesto indisponiranog i nedovoljno spremnog Filipa Kostića, kao i da će se u zadnjoj liniji umesto Nemanje Gudelja naći Uroš SpajićGudelj bi se tako vratio u manevar, pa ostaje da se vidi s kim će igrati u tandemu. Tumbaković je protiv Škotske sa terena izveo Nemanju Maksimovića i nakon meča ishvalio Sašu Lukuća, koji je u ovom trenutku u prednosti. A kao eventulna nova opcija u veznom redu, nameće se i Marko Grujić.

Predah bi mogao da dobije i neko od dvojice glavnih kreativaca, Dušana Tadića i Sergeja Milinković Savića, mada Tumbaković na tom mestu u timu nema previše širok izbor. Jedina prava opcija je Aleksandar Katai, koji je doneo pomak u igri srpskom timu protiv Škotske, mada bi to mogao da bude i Mijat Gaćinović, ali treba imati na umu da je igrač Hofenhajma kod Tumbakovića uglavnom igrao na mestu koje pokriva neumorni Darko Lazović. U jednoj od naredne dve utakmice na golu ”Orlova” treba očekivati i Marka Dmitrovića, bez obzira na to što se Predragu Rajkoviću nema šta suštinski zameriti iz utakmce sa Škotskom, već je to ustaljena praksa selektora.

Ostaje da se vidi da li će Tumbaković posegnuti možda i sa nekim iznenađenjem, u vidu Nemanje Radonjića ili Mihaila Ristića, ali u ovom trenutku nije nimalo lako biti u koži selektora Srbije, koji će morati da pronađe način da podigne utučenu ekipu, u trenutku kad se mora sprečiti dodatni udarac u ionako teškom reprezentativnom prozoru za naš državni tim.

Izvor mozzartsport.com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.