Srpski fudbal: Pandemija neuspeha…

Nijedna reprezentativna selekcija Srbije nije stigla do završnog turnira!

Pandemija ozbiljnih neuspeha je zahvatila kancelarije FSS i sve reprezentativne selekcije Srbije. Pažnja javnosti je bila usmerena na A tim, koji je imao veliku šansu, da se posle 20 godina plasira na završni turnir i prvi put u ovom veku veže učešća na dva velika takmičenja. ”Orlovi” su bili briljantni u polufinalnom sudaru sa Norveškom, ali zakazali su kada je to bilo najvažnije. Dozvolili su reprezentaciji Škotske da se domogne penal serije i potom, zahvaljujući raspoloženju golmana Maršala, stigne do velikog uspeha.

Poraz od Škotske će sigurno dobro prodrmati temelje zdanja na Terazijama 35, u danima pred nama pričaće se i pisati o odgovornosti selektora Ljubiše Tumbakovića i rukovodstva Saveza. Ali, iza velikog kiksa A selekcije se kriju ozbiljni problemi, koji ne obećavaju bolje sutra. Daleko od toga.

Nijedna reprezentativna selekcija Srbije nije uspela da se domogne završnog turnira! I u trenucima kada je A tim kaskao za ostatkom Evrope, pronalazili smo utehu u uspesima mlade reprezentacije. Selekcija do 21 godine je igrala na šest od sedam poslednjih turnira. Bilo je tu i mnogo uspeha, poput onog iz 2007. godine, kada je četa Miroslava Đukića stigla do srebrne medalje.

Na početku ovog ciklusa, rukovodstvo FSS se odlučilo da generaciju igrača rođenih 1998. godine poveri dugogodišnjem treneru Mladosti iz Lučana, Nešku Milovanoviću. Bila je to skupa greška, jer su ”Orlići” već na početku kvalifikacija izgubilii od Rusije, zatim su se obrukali u sudaru sa Letonijom kao domaćini (1:1). Već tada je bilo jasno da tim, čiju okosnicu su činili Luka Adžić, Erhan Mašović, Strahinja Pavlović, Njegoš Petrović i Dejan Joveljić, neće nastaviti utabanim stazama uspeha prethodnika. Savez se odlučio da promeni selektora, pa je na Terazije 35 stigao Ilija Stolica. Ni mladi stručnjak nije uspeo da donese berićet. Poljska je sahranila ambicije ”Orlića” da mogu da dođu do drugog mesta, potom je usledilo brukanje u sudarima sa Letonijom i Bugarskom, koja nas je porazila na domaćem bunjištu. Na kraju, Ilija Stolica je odlučio da počne da uigrava tim za naredni ciklus kvalifikacija.

Velika nesreća je zadesila omladinsku reprezentaciju Srbije. Dečaci rođeni 2001. godine i mlađi, nisu ni dobili priliku da se domognu završnog turnira. Zbog pandemije virusa korona, otkazani su kvalifikacioni mečevi elitne runde, na Prvenstvo Evrope je otišlo pet najboljih reprezentacija po UEFA rejtingu. Za Srbiju tu nije bilo mesta, pa je Milan Lešnjak, kao selektor tima, izgubio mogućnost da se bori za odlazak na Mundijalito, koji se naredne godine održava u Indoneziji. Velika šteta za tim, čiji je prvi as trebalo da bude Filip Stevanović. Inače, poslednji put na prvenstvu Evrope za omladince, igrali smo 2014. godine u Mađarskoj. Tada smo pali posle velike drame i penal serije u polufinalu protiv Portugalije. Godinu dana ranije, u Litvaniji, smo osvojili zlatnu medalju. Šansu za popravni imaćemo na proleće, kada će na scenu stupiti momci rođeni 2002. godine, pod vođstvom Igora Spasića.

Takmičenje nisu imali ni kadeti…

Kada se tome doda, da je od četiri klupska predstavnika u Evropi, samo Crvena zvezda uspela da se domogne grupne faze i to Lige Evrope (posle dva učešća u Ligi šampiona), jasno je zašto ćemo što pre poželati da zaboravimo 2020. godinu. Bar kada je reč o fudbalu…

Izvor mozzartsport.com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.