Njemačka: Pomoć kompanijama i samozaposlenima 22 milijarde evra

Foto: Bild

Njemačka će da isplati 22 milijarde evra pomoći kompanijama i samozaposlenim licima, radi ublažavanja posljedica pandemije virusa korona, do juna 2021. godine.

Njemačka će ovog mjeseca isplatiti 14 milijardi evra kao kompenzaciju, kompanijama koje su poslovale sa gubitkom zbog pandemije virusa korona. Prvobitno se očekivalo da će Vlada isplatiti 10 milijardi evra.

Savjet njemačke Vlade, koga čine ekonomski savjetnici, očekuje da privredni rast neće biti pogođen kao što se ranije mislilo, ali drugi talas pandemije će se ipak osjetiti i u konačnom finansijskom obračunu za 2021. godinu.

U okviru novih mjera pomoći, kompanije će dobiti do oko 200.000 evra mjesečno, kako bi pokrile troškove kao što je rentiranje, dok će samostalni preduzetnici dobiti oko 5.000 evra.

Njemačka ima dovoljnu fiskalnu moć da izdvoji dodatnu pomoć i mjere stimulacije ako to bude potrebno, rekao je ranije ministar finansija, Olaf Šolc.

On je dodao, da Njemačka planira da pozajmi više od 300 milijardi evra ove i naredne godine, ali mora dobro da razmisli koje mjere pomoći imaju smisla.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.