Francuski oficir, Žak Ogar: Možda se Zapadu otvore oči, nakon napada terorista u Beču

Foto: Reuters/Vestinet.rs

Bivši francuski oficir i vođa specijalaca, koji je prvi ušao na Kosovo i Metohiju nakon Kumanovskog sporazuma, Žak Ogar, izjavio je da ne treba da čudi što je nedavni teroristički napad u Beču izveo neko, ko je imao tijesne veze sa samoproglašenim Kosovom.

“Odavno je poznato da radikalni islamisti održavaju vezu sa Kosovom. Vidi se da postoji veza. Možda će Zapadu, poslije svega ovoga, početi da se otvaraju oči. Bar se tome nadam” rekao je Ogar.

On je konstatovao, da je krajnje vrijeme bilo da se Hašim Tači sa svojim saučesnicima nađe pred sudom, da je pomno pratio njegov dolazak u Hag i da je veoma zadovoljan što je u zatvoru.

Ogar je za “Večernje novosti” rekao, da je istinske razmjere zločina OVK otkrio na licu mjesta i to u veoma kratkom roku, kroz potresna svjedočenja Srba, Albanaca i Roma, te da je brzo shvatio da u OVK nisu bili “anđeli”, kako su to tvrdili Madlen Olbrajt i njoj slični.

On je naglasio, da je od suštinskog značaja zaštita svjedoka, koje su do sada “nalazili udavljene u kadi i koje su gazili autobusi”.

“Presuda Tačiju i ostalima u Hagu, bila bi jasna poruka za takozvanu Republiku Kosovo. Ako su je osnovali osuđeni za zločin protiv čovječnosti, takva `država` bi u startu bila umrljana tim zločinima”, rekao je Ogar, koji je i sam pristao da svjedoči, ali ga na kraju nisu pozvali.

On je naveo, da su još prije nekoliko godina imali sve dokaze protiv Tačija.

“Pitanje je zašto su toliko čekali sa suđenjem, ali kao što se kaže, bolje ikad, nego nikad”, kaže Ogar.

On se nada da pravda neće biti razočaravajuća, da će sud raditi svoj posao i da neće dozvoliti da se na njega utiče pritiscima spolja.

“Svi znaju da su postojali nedvosmisleni dokazi za zločine u slučaju Ramuša Haradinaja, ali je on i dalje slobodan. Do sada se vidjelo da je riječ o političkom pravosuđu, na koje lako mogu da utiču različite Vlade. Ako je pravosuđe zaista nezavisno, biće osuđeni na dugogodišnji zatvor”, zaključio je Ogar.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.