SAD: Četvoro astronauta lansirano u orbitu

Foto: Reuters

Četvoro astronauta je lansirano sa Floride, u misiju na Međunarodnoj svemirskj stanici /MSS/, u raketi i kapsuli koje je napravila kompanija “Spejs eks”.

Ovo je drugi put da je ova privatna firma omogućila NASA-i let u svemir.

Američka svemirska agencija je saopštila da ovo označava početak nove ere, u kojoj će putovanja astronauta u nižu orbitu obezbeđivati kompanije na komercijalnoj osnovi.

Među astronautima, koji su krenuli u novu misiju, su Amerikanci: Majkl Hopkins, Viktor Glover i Šenon Volker, a sa njima je i iskusni japanski astronaut, Soiči Noguči.

Noguči je tek treća osoba, koja je napustila Zemlju u tri različite vrste svemirskih vozila, nakon što je ranije letio u “sojuzu” i šatlu, prenio je BBC.

Raketa “falkon” i kapsula “dragon”, poletjele su iz Svemirskog centra “Kenedi” u 19.27 časova po lokalnom vremenu, a let do stanice u orbiti trajaće nešto duže od jednog dana.

Spajanje sa MSS-om je planirano za utorak u 5.00 časova.

Kad astronauti stignu, pridružiće se posadi, koju trenutno čine NASA-ina Kejt Rubins i Roskosmosovi kosmonauti Sergej Riškov i Sergej Kud-Sverčkov.

Kad u MSS-u bude boravilo sedmoro ljudi, kapacitet za obavljanje naučnih eksperimenata u mikrogravitaciji, biće povećan tri puta.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.