Beograd: Postavljena spomen-ploča u čast Milutina Milankovića

Spomen-ploča, u čast svjetski pozatog srpskog naučnika, Milutina Milankovića, danas je otkrivena na zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu.

Spomen-ploča u čast Milankovića, nekadašnjeg profesora Beogradskog univerziteta, postavljena je povodom 100 godina od objavljivanja njegove teorije o klimatskim promjenama.

Na ceremoniji je rektorka Beogradskog univerziteta, Ivanka Popović, rekla da je danas značajan dan za poštovaoce lika i djela Milankovića, koji je dao ogroman doprinos svjetskoj nauci, prenijeli su beogradski mediji.

Milanković, koji je rođen u Dalju, 1879. godine, u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji, a umro u Beogradu 1958. godine, bio je srpski matematičar, astronom, klimatolog, geofizičar, građevinski inženjer, doktor tehničkih nauka, ali i popularizator nauke i fizičar.

Na Univerzitetu u Beogradu je radio kao vanredni profesor primijenjene matematike i kao redovni profesor nebeske mehanike.

Bio je dekan Filozofskog fakulteta, pionir u raketnom inženjerstvu, potpredsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti u tri mandata, počevši od 1948. godine, kao i direktor Astronomske opservatorije u Beogradu od 1948. do 1951. godine.

Milanković je bio i član i reosnivač “Komisije 7” za nebesku mehaniku Međunarodne astronomske unije od 1948. do 1953. godine.

Dao je, kako se navodi u stručnoj literaturi, dva fundamentalna doprinosa nauci.

Prvi doprinos je “Kanon osunčavanja Zemlje”, koji karakteriše sve planete Sunčevog sistema, dok je drugi teorijsko objašnjenje Zemljinih dugotrajnih klimatskih promjena, prouzrokovanih astronomskim promenama njenog položaja u odnosu na Sunce.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.