SAD: Velika seoba Njujorčana zbog kriminala, ekonomije i korona virusa

Njujorčani sve više bježe iz svoje metropole, a najčešći razlozi su kriminal, ekonomsko osiromašenje i virus korona.

Od marta ove godine, gotovo 300.000 domaćinstava se iselilo iz Njujorka.

Američka poštanska služba je od 1. marta do 31. oktobra primila čak 295.000 zahtjeva za promjenu adrese, onih koji su napustili Njujork, što najčešće podrazumjeva cijela domaćinstva, a ne samo pojedince.

Samo od marta do jula je bilo 245.000 takvih zahtjeva, što je više nego dvostruki rast u odnosu na isti period prošle godine, kada ih je bilo 101.000.

Masovni egzodus iz najvećeg američkog grada se objašnjava strahom od širenja virusa korona, ekonomskih problema i rastuće stope kriminala.

Takođe, škole u Njujoku imaju lošu reputaciju.

Država Njujork je zabilježila 33.000 mrtvih od kovida 19, što je najviše u SAD. U samom gradu Njujorku je bilo čak 24.000 preminulih.

Američka metropola je imala neke od najstrožih karantina u SAD, zbog čega je propalo na hiljade malih firmi, kao što su restorani, prodavnice i saloni ljepote.

Kad su počeli protesti poslije ubistva Džordža Flojda, ne samo da je Njujork postao pogođen neredima na tim demonstracijama, već je buknula i stopa kriminala.

Da je Njujork postao nepoželjno mjesto za život, govore i rezultati istraživanja, koje je u julu i avgustu sproveo Menhetn institut.

Čak 44 odsto Njujorčana, koji imaju godišnji prihod veći od 100.000 dolara, razmišlja o iseljavanju iz grada. Dvije trećine misli da će pogoršano stanje postati svakodnevica Njujorka.

Većina smatra da je kvalitet života dramatično opao, a zadovoljstvo stanjem u gradu je prepolovljeno.

Prema zvaničnim podacima njujorške policije, od januara do septembra 2020. godine su zabilježena 344 ubistva, što prevazilazi cijelu prošlu godinu, kada je bilo 335 ubistava. Broj pucnjava je porastao za čak 94 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Prema podacima američke pošte, najviše Njujorčana se preseljava u okolne okruge, kao što su Nju Džersi i okruzi u državi Njujork, koji su van samog grada.

Međutim, 13.000 domaćinstava se preselilo na Floridu, a čak 9.000 u Los Anđeles, prenosi “Sputnjik”.

Prema procjenama, potražnja za nekretninama je najmanja u poslednjih 14 godina, a samo na Menhetnu je prazno 16.000 stanova.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.