Srpska pravoslavna omladina Inzbruka: Mora se znati da je Diana spašavala srpsku djecu

Srpska pravoslavna omladina Inzbruka je pozdravila odluku vlasti tog grada da vrtić, koji je do sada nosio ime nacističkog ljekara, Burgharda Brajtnera, preimenuje i nazove po Diani Budisavljević, ali je izrazila žaljenje što se u obrazloženju imenovanja ne spominje da je Budisavljeviđeva za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ spasila nekoliko hiljada srpske djece.

“Problem je, jer se u tekstu o imenovanju, koji je izašao u zvaničnom glasilu `Inzbruk informiše` ne pominje da je Diana spasila srpsku decu”, rekao je predsjednik Srpske pravoslavne omladine Inzbruka, Vladimir Vlajić.

On je za “Večernje novosti” rekao, da je ta organizacija uputila Senatu Inzbruka i Odboru za kulturu pismo, u kom je poručeno da se ne smije zanemariti da su na području NDH, po Hitlerovom blagoslovu i uz podršku nacističkog državnog aparata, čiji su dio bili i mnogobrojni Austrijanci, postojali logori smrti, u kojima su stotine hiljada Srba, Jevreja i Roma stradali u genocidu.

“Diana je imala sreću, da dobije odobrenje da izvlači srpsku decu iz tih logora. Zamislite kako bi, na primer, naši jevrejski sugrađani reagovali kada bi institucije u kontinuitetu izostavljale činjenicu da su žrtve Holokausta bili Jevreji”, navedeno je u pismu.

Iz Srpske pravoslavne omladine Inzbruka su konstatovali da će se, ako žrtve ne budu nazvane pravim imenom, ispostaviti da počinioci zlodjela pobjeđuju, jer je “njihov cilj i bio da se identitet žrtava zauvek izbriše”.

Iste rasprave, kao povodom imenovanja vrtića, bile su aktuelne proljetos, povodom odluke gradske vlasti da postave spomen-ploču na rodnu kuću Diane Budisavljević.

Ideja je bila da stoji, da je Budisavljevićeva spasla 10.000 djece, ali bez navođenja njihovog srpskog porijekla na šta su reagovali Srbi u Austriji, Ambasada Srbije u toj zemlji, Međunarodni komitet Mauthauzen i srpski istoričari.

Odluka o tome se još čeka.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.