Evropska komisija potpisala ugovor sa kompanijom za proizvodnju vakcina “Kjurvak”

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija je odobrila ugovor sa evropskom farmaceutskom kompanijom “Kjurvak”, kojim je predviđena početna kupovina 225 miliona doza vakcine protiv kovida 19, uz mogućnost dostavljanja dodatnih 180 miliona doza, kada se dokaže da je lijek bezbjedan i efikasan.

Ugovorom je proširena proizvodnja vakcina u Evropi, a ranije su potpisani ugovori sa kompanijama “Astrazeneka”, “Sanofi-GSK”, “Jansen farmaceutika NV” i “Bajontek-Fajzer”.

Iz Komisije podsjećaju na uspješne istraživačke razgovore sa kompanijom “Moderna”.

U saopštenju komisije se podsjeća i da se radi o petom potpisanom ugovoru u ime članica EU sa nekom farmaceutskom kompanijom.

Predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, izrazila je zadovoljstvo što može da predstavi novi ugovor sa “evropskom kompanijom koja obećava”.

“Komisija je do sada obezbijedila najmanje 1,2 milijarde doza vakcine i ispunjava obavezu da osigura jednak pristup bezbjednim, efikasnim i pristupačnim vakcinama, ne samo građanima EU, već i najsiromašnijim i najugroženijim ljudima u svijetu”, izjavila je Fon der Lajenova.

Evropska komesarka za zdravlje i bezbjednost hrane, Stela Kirijakides, rekla je da je bezbjedna i efikasna vakcina važnija nego ikad, usljed porasta broja lica pozitivnih na kovid 19 širom EU.

Kompanija “Kjurvak”, čije je sjedište u Njemačkoj, potpisala je 6. jula sporazum sa Evropskom investicionom bankom o pozajmici u vrijednosti od 75 miliona evra za razvijanje i široku proizvodnju vakcina, uključujući protiv kovida 19.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.