Godišnjica masakra sekte “Hram naroda”…

U Džonstaunu, u Gvajani, 18. novembra 1978. godine, dogodio se najbrutalniji sektaški zločin u novijoj istoriji.

Ispijanjem otrova, kolektivno samoubistvo je izvršilo 914 Amerikanaca, pripadnika sekte “Hram naroda”, uključujući vođu sekte, Džima Džounsa.

Članovi sekte, koji su odbili da ispiju otrov, ubijeni su.

Džonstaun ili, formalno, poljoprivredni projekat “Hrama naroda”, bila je komuna koju je 1974. godine osnovao Džim Džouns, vođa sekte “Hram naroda”, u sjeverozapadnom dijelu Gvajane.

Na tom mjestu se dogodilo masovno ubistvo i samoubistvo pripadnika sekte. Oni su zajedno sa svojim vođom popili cijanid, pomiješan sa voćnim sokom.

“Hram naroda” je osnovan sredinom pedesetih godina prošlog vijeka u Indijanapolisu, a kasnije je preseljen u San Fransisko. “Hram” nije imao mnogo uspjeha. Bio je praćen skandalima i početkom sedamdesetih godina, pokret je bio na izdisaju.

Džouns je zaključio da mora da napusti SAD i u Gvajani je osnovao utopističku zajednicu, nazvanu Džonstaun.

Od početka je bilo puno problema, kao što su nedostatak hrane, bolesti i česte epidemije. Naoružani ljudi su se starali o disciplini. Oni, koji su kršili pravila, bili su kažnjavani stavljanjem u kaveze ili elektrošokovima, a potencijalni dezerteri su često umirivani drogom.

Stanovnici, koji su, uprokos svemu, uspjeli da pobegnu, izvještavali su o teškim kršenjima ljudskih prava. Roditelji su morali djecu da predaju Džounsu, kog su svi nazivali “otac” ili “tata”.

Džim Džouns je sa stanovnicima kampa redovno vježbao masovno samoubistvo. U takozvanim “bijelim noćima” su pili, navodno, zatrovanu limunadu.

Dana 14. novembra 1978. godine, kongresmen Leo Rajan je sa delegacijom od osamnaest ljudi, doletio u Džonstaun kako bi istražio zloupotrebe.

Džouns je pokušao da ostavi utisak da je sve u redu. Međutim, 16 pripadnika komune je molilo kongresmena da ih povede sa sobom. Fanatični pobornici Džounsa su napali avion i ubili kongresmena, tri novinara, jednog kamermana i ranili još 11 ljudi.

Stanovnici naselja su pozvani preko razglasa. Džim Džouns je objasnio:

“Kad nije moguće da živimo u slobodi, onda hoćemo bar da umremo u slobodi. Smrt je samo prelazak na jedan drugi nivo”.

Podijeljeni su valijum i cijanid, pomiješan sa sokom. Prvo su ubijene bebe i djeca. Onda su došli na red mladi i odrasli.

Mnogo roditelja je popilo otrov, nakon što su djeca umrla. Neki su pokušali da pobjegnu, ali je najveći broj bio pobijen i samo je nekolicina uspjela da se skloni.

Džouns je umro od pucnja u glavu. Nepoznato je da li je izvršio samoubistvo. Ukupno je poginulo 913 od 1.110 pripadnika sekte, od kojih 276 dece.

Džonstaun je 1980. godine uništen u požaru.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.