Nisu Nemci ”tamo neki”, pa da smenjuju selektora posle 0:6…

Foto: Reuters

Jedanaest puta nekako… Zift crno! Nemci, ipak, već saopštili da posao selektora nije pod znakom pitanja.

Iza njih su Švajcarska i Ukrajina, ispred samo Španija. Na prvi pogled – nije loše. Ali, Nemci su to, navikli da budu prvi, nikako da ih veliki fudbalski rival otrese sa šest komada u mreži. A upravo se to desilo izabranicima Joahima Leva u Sevilji, u kojoj su doživeli istorijsku bruku: 0:6 protiv ”Crvene furije”.

Selektor, Joahim Lev, jedva da je mogao da govori posle meča. U izjavi za lokalne TV stanice – neuobičajeno konfuzan.

Izbrojali su mu nemački novinari, da je u nemogućnosti da objasni šta se dođavola desilo, čak 11 puta ponovio “nekako“…

Teško je sada ovo objasniti, jer dan je bio NEKAKO… Zift crn za nas“, počeo je selektor ”Pancera”, konačno shvativši kako su se osetili Brazilci, kad ih je on ponižavao s onih 7:1, nasred Marakane, u polufinalu Mundijala 2014. godine.

Ništa nije funkcionisalo. Govor tela, tenzija u duelima, ponašanje… Hteli smo da budemo hrabri i da igramo napred, ali ništa nije funkcionisalo. Ni napred, ni pozadi. Bez izuzetaka“.

I onda je krenulo…

Posle 0:1, NEKAKO je ceo koncept naše igre je nestao. Onda smo brzali, otvarali njima prostor, a Španci su mnogo dobri sa loptom. NEKAKO smo izgubili koncept, NEKAKO smo trčali svuda, bez organizacije, daleko smo bili jedni od drugih, nikakva komunikacija. Od bilo kakve igre smo odustali posle tog prvog gola“.

Dobro, nećemo da mu brojimo baš svako “nekako“, ali…

NEKAKO smo pred meč razgovarali o nekim stvarima, šta želimo, a šta ne. A onda samo stojiš na terenu i brzo vidiš da je već dva ili tri prema nula. Posle je teško da se vratiš u meč. Protiv Španije nemaš zaista šansu. Nešto smo kao trčali, probali da ih stisnemo u drugom poluvremenu, da ako je moguće damo taj gol i vratimo se. Ali, čak i tada su oni prosto bili brži, jači, dinamičniji. Nismo imali pristup, nismo dobili nijedan duel, s te strane zaista ništa nije funkcionisalo“.

Nije, naravno, u nemačkom maniru da tek tako pepelom pospu igrače. Čak ni posle ovakvog meča. Mada, nije odnos više isti prema podmlađenoj ekipi, bez Džeroma Boatenga, Tomasa Milera i Matsa Humelsa

Rekli smo da verujemo u ove igrače. I da želimo tu veru da prenesmo i na njih. Bili smo na pravom putu, ali smo danas videli da možda nismo stigli tako daleko, kao što smo mislili posle prvih par utakmica… Verujemo im i dalje, moramo samo pažljivo sve ovo da analiziramo i onda NEKAKO da se uspravimo“.

A to “nekako“, u ovom konkretnom slučaju znači: sa Levom na klupi, iako je nemali broj onih koji smatraju da je posle 14 godina došlo vreme za rastanak sa trenerom, koji je ”Pancerima” doneo titulu prvaka sveta 2014. godine. Fudbalski savez Nemačke nije, ipak, od onih koji će tako lako da odustanu od ideje, pa je sportski direktor, Oliver Birhof, već najavio.

Poverenje je i dalje tu. Ova jedna utakmica ništa ne menja“, rekao je Birhof, koji je pre samo nekoliko dana rekao da će, kada dođe vreme, i on ruku pod ruku sa Levom.

Ali je odmah rekao: taj trenutak nije ovaj. I Nemci će na Euro sa Levom na klupi. I bez alibi priča o podmlađenoj ekipi.

Nije to izgovor. Bilo je i dosta iskusnih igrača, pa ni oni nisu pružali nikakav otpor“.

I da je bilo koja druga zemlja u pitanju, rekli bismo: uozbiljite se. Nemcima, ipak, ne smemo da delimo lekcije. Ne kad je fudbal u pitanju…

Izvor mozzartsport.com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.