Rusija – korona: Treća vakcina stiže u februaru

Treća ruska vakcina protiv virusa korona, biće spremna u februaru naredne godine, ističe profesor Aleksej Jegorov, glavni naučni saradnik Centra za istraživanja i razvoj imunobioloških preparata “Čumakov”.

“Ova vakcina se razlikuje od druge dvije po tome što nije napravljena od pojedinačnih antigena virusa korona, već od cijelog inaktiviranog virusa. Zato ona pruža kompletan set svih antigena ovog virusa, koji daje kompletan set svih antitijela”, kaže Jegorov.

Prema njegovom mišljenju, ovaj preparat će, zahvaljujući tome, najbolje zaštititi organizam od virusa korona.

Prva vakcina protiv korone u Rusiji je registovana u avgustu. Razvijena je u Nacionalnom istraživačkom centru za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja”, a dobila je naziv “gam-kovid-vak” ili “Sputnjik pet”.

Riječ je o vektorskoj vakcini. Ona koristi bezopasni adenovirus, koji prenosi dio gena virusa korona u ćelije, nakon čega počinje sinteza bjelančevina i izazivanje imunog odgovora.

U oktobru je registrovana i druga ruska vakcina protiv korone, “Epivak korona”, koju je razvio Državni naučni centar za virusologiju i biotehnologiju, “Vektor”, iz Novosibirska, navodi “Sputnjik”.

Riječ je o peptidnoj vakcini. Ona se sastoji od vještački sintetizovanih kratkih fragmenata virusnih proteina i peptida, putem kojih se imuni sistem “obučava” i zatim prepoznaje i neutrališe virus.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.