Analiza reprezentacije Srbije: Zna se samo, da se ništa ne zna…

Samo jedna stvar je sigurna, gledajući dane koji su pred Fudbalskim savezom Srbije. A to je da – ništa nije sigurno…

Lepu pobedu je ostvarila reprezentacija u poslednjem kolu Lige nacija, obezbedila je opstanak u Ligi B, tako da je ostalo i nečeg belog, u generalno još jednoj crnoj godini za ”Orlove”. Igra Srbije protiv Rusije je bila za uživanje (5:0), ali kao što je priznao i Ljubiša Tumbaković posle utakmice:

Ni pet ovakvih pobeda, ne može da nas opere što se nismo plasirali na Evropsko prvenstvo“.

Kad se podvuče crta ispod učinka reprezentacije, ostaje: krah u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, krah u baražu za Evropsko prvenstvo i tek jedna pobeda u Ligi nacija, koja je donela spas u poslednji čas, uz pomoć Mađarske, da se ne ode u treću ligu kontinentalnog fudbala. Javnost po običaju traži odgovornost, traži glave. A sad, kad je sve prošlo, sledi vreme analiza i potencijalnih rezova.

Kojih?

SELEKTOR

Da li će Ljubiša Tumbaković ostati selektor i za kvalifikacije za Svetsko prvenstvo? Pitanje, koje se najčešće postavlja nakon poraza od Škotske. On je rekao da ostavku podneti neće, a da li će biti smenjen, to je pitanje za čelnike FSS-a. Tumbaković ima ugovor na još godinu dana, koji je potpisao kada je došao na mesto stratega ”Orlova”, do kraja mundijalskih kvalifikacija.

Sve se glasnije čuje, da u Savezu traže novo rešenje za selektora. I da imaju trojicu kandidata. Na prvom mestu je Dragan Stojković. Ime, autoritet, legenda… Čovek, koji je večiti kandidat i večito izmiče od tog posla. Svesni su i sada u FSS-u, da nije naročito realno da Piksi sedne za kormilo ”Orlova”, jer iako više nije trener Guangdžou R&F-a i dalje je na platnom spisku kineskog kluba, a zarada uopšte nije mala.

Još jedan večiti kandidat i nedosanjani san je Veljko Paunović. Njegova najveća preporuka je, što okosnicu reprezentacije sad čine njegova „deca“, zlatni ”Orlići” koje je vodio do svetske titule na Novom Zelandu. Paunović je i dalje sa njima u redovnom kontaktu, igrači ga obožavaju i nema dileme da, kada bi oni birali, da bi menadžer Redinga koliko danas bio ustoličen. Ali, menadžer je Redinga… Odlično je počeo posao u Engleskoj, letos je preuzeo Rojalse i samim tim nisu velike šanse da bi se tako lako prebacio na klupu reprezentacije.

I treći kandidat, ali i sa najvećim šansama, jer je najrealnija opcija – Vladan Milojević. Čovek, koji je sa Crvenom zvezdom ostvario najbolje rezultate od 1992. godine, dvostruki učesnik Lige šampiona sa crveno-belima, sada i sa arapskim Al Ahlijem. Kako se može čuti i on je vrlo raspoložen, ako ga pozovu, da se prihvati posla u reprezentaciji Srbije.

Njegov stil, kojim je vodio Zvezdu kroz evropske kanjone, možda bi i najviše prijao državnom timu u ovom trenutku: važan je rezultat, plasman na veliko takmičenje, a lepota igre je u drugom planu. A Milojević je pokazao da itekako ume da napravi igru na rezultat.

Međutim, nikako ne bi trebalo odbaciti opciju i da Ljubiša Tumbaković ostane. Činjenica je da je preuzeo reprezentaciju u jako teškom trenutku, da mu je debitantska utakmica bila “biti ili ne biti“ protiv Portugalije, da je imao, zbog korone, rupu od šest meseci između dva okupljanja, ali je isto tako i činjenica da je omanuo u utakmici u kojoj nije smeo, kojoj je sve bilo podređeno, protiv Škotske u Beogradu. Sve je bilo na strani ”Orlova”, ali nisu uspeli i to ide na dušu Tumbakovića.

I pre godinu dana, kada je isto tako iz prostorija FSS-a isijavalo nezadovoljstvo igrama i rezultatima reprezentacije, računalo se da je Tumbaković „gotov“, tražila mu se zamena, ali se na kraju ništa nije desilo. I sada je delikatan trenutak, jer je prva naredna utakmica državnog tima u martu, na startu mundijalskih kvalifikacija. Novi selektor bi samim tim na svom debiju, bez ikakvog upoznavanja sa igračima, morao da krene u juriš na bodove, bez prava na kiks. To je jedan od razloga zašto bi, na kraju balade, Tumbaković mogao da dobije poverenje da ostane.

SAVEZ

Nakon poraza od Škotske, nastala je opšta kakofonija u fudbalskoj čaršiji. Bilo je dosta glasova, koji su govorili da će sigurno, posle svega, uslediti promene i u vrhu Fudbalskog saveza Srbije. Nije u pitanju samo krah A reprezentacije, nego nijedna ni u mlađim kategorijama nije uspela da se plasira na veliko takmičenje, što jasno pokazuje da ima nešto itekako trulo u FSS sistemu. I da nešto mora da se menja.

Ali, kako su krenule glasine da će se Slaviša Kokeza povući sa mesta predsednika Saveza, tako su stigle i suprotne informacije, da se to neće dogoditi. Organi FSS-a će zasedati u decembru i tada bi trebalo, da se u velikoj meri, makar razbistri u kom će sastavu ”Kuća fudbala” krenuti u kvalifikacije za Svetski šampionat u Kataru.

IGRAČI

Jedna od srećnih okolnosti, u nesrećnim danima reprezentativnog fudbala je, što Srbiju ne čekaju neki veliki lomovi, rezovi i smene generacija kada su igrači u pitanju. Naredno okupljanje i trka ka narednom velikom cilju je već u martu, kada će ”Orlovi” pokušati da se ponovo plasiraju na Mundijal.

Gotovo ceo aktuelni sastav reprezentacije će ostati na okupu, nejasno je samo da li će tu biti i Aleksandar Kolarov. Ostali će zadužiti opremu ”Orlova”, počev od Dušana Tadića, preko Nemanje Gudelja, pa do najmlađeg Dušana Vlahovića. Sviđalo se nekome ili ne, to je ono najbolje što Srbija ima, uz tri-četiri imena (Ljajić, Nastasić, Živković…), oko kojih uvek može da se polemiše da li im je mesto u državnom timu ili ne.

Ukoliko dođe novi selektor, verovatno ćemo gledati Srbiju i u nekoj novoj formaciji, što bi izazvalo i promene u sastavu. Imamo to što imamo, a po imenima bi trebalo da smo među 24 u Evropi, samo treba sklopiti dobitnu kombinaciju. Za sada je Tumbaković nije pronašao…

Izvor mozzartsport.com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.