Cenzura interneta ili…? Rusi spremaju Zakon o blokadi društvenih mreža

Poslanici ruskog parlamenta su predstavili danas nacrt zakona kojim će, ukoliko bude usvojen, Vladi biti omogućeno da zabrani pristup internetu američkim tehnološkim gigantima, za koje se smatra da su vršili diskriminaciju protiv ruskih medija.

Autori nacrta, od kojih su većina iz vladajuće partije Jedinstvena Rusija, navode da su dobili pritužbe od domaćih medija poput “Russia today”, “RIA Novosti” i “Krim 24”, da su im profili suspendovani ili označeni na platformama društvenih mreža “Twitter”, “Facebook” i “Youtube”.

“Twitter” je počeo u avgustu da označava profile nekoliko ruskih medija opisom poput – “mediji naklonjeni državi”, ali i nekoliko zvaničnika i državnih službenika, što je Rusija kritikovala.

“Usvajanje ovog nacrta zakona je hitno, zbog brojnih slučajeva neopravdanih zabrana ruskim građanima da pristupe informacijama objavljenim na ruskim medijima, a to čine određeni resursi na internetu, uključujući i one registrovane izvan Rusije”, navodi se u tekstu uz nacrt zakona.

Da bi stupio na snagu, nacrt zakona mora da bude usvojen u donjem domu parlamenta, potom u gornjem domu, nakon čega ide na potpis predsjedniku Vladimiru Putinu.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da je neophodno dobro razmotriti mjere, ali je naglasio da je neophodan mehanizam za rješavanje ovakvih problema, jer na internetu postoje brojni postupci diskriminacije protiv ruskih državljana.

Prema nacrtu zakona, ruski državni tužilac i Ministarstvo spoljnih poslova će definisati koji internetski resursi zabranjuju pristup “socijalno bitnim informacijama na osnovu nacionalnosti, jezika ili u vezi sa sankcijama uvedenim protiv Rusije i njenih državljana”.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.