Korona virus – istraživanje: Vitamin D ključan za imunitet!

Naučno istraživanje pokazuje, da su osobe koje imaju manjak vitamina D, za čak 54 odsto podložnije zarazi od virusa korona.

Studija univerziteta Bost, objavljena u naučnom časopisu “PLUS van”, pokazuje da su pacijenti u dobi od 40 godina ili više, koji su imali dovoljan nivo vitamina D u tijelu, imali za 51 odsto manji rizik od smrti od kovida 19.

Vitamin D je postao jedna od najčešćih zdravstvenih i nutricionističkih tema, s obzirom na pandemiju novog virusa, koja globalno hara još od ranog proljeća.

Iako je potrebno još naučnih studija, prije nego bude donet konačan zaključak, ono što je poznato o vitaminu D jeste da je dobar za imunitet, a to je posebno važno u vrijeme pandemije i strogih epidemioloških mjera i zatvaranja.

Većina ljudi vitamin D povezuje sa Suncem i nazivaju ga “sunčanim vitaminom”.

Vitamin D je poznat po važnoj ulozi u zglobovima i zdravlju mišića. Najveći izvor vitamina D za čovjeka je sunčevo svjetlo – 90 odsto.

Nedostatak vitamina D može dovesti do pada gustoće kostiju, što može dovesti do osteoporoze i lomova.

U rijetkim slučajevima, nedostatak vitamina D može dovesti i do deformacija kostiju, odnosno osteomalacije.

Isto tako, studije su pokazale da je vitamin D koristan u održavanju tjelesne težine. Pomaže i u održavanju zdravog raspoloženja.

Vitamin D se dobija konzumiranjem masnije ribe i morske hrane, konzumiranjem gljiva, uključivanjem žumanca jaja u prehranu, uzimanjem mlijeka, soka od pomorandže i pahuljica od žitarica, konzumiranjem crvenog mesa, te provođenjem više vremena na otvorenom, odnosno na Suncu, koje je najbolji izvor tog vitamina.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.