Korona virus, koji je zarazio preko 50 miliona ljudi, stane u jednu kašičicu!

Foto: Tanjug/AP

Ukupna količina patogena virusa korona, kojom se u svijetu do sada zarazilo više od 50 miliona ljudi, stane u malo više od jedne čajne kašike, izračunao je australijski matematičar, Met Parker.

Drugim riječima, kad bi se prikupili svi patogeni koji su dosad zarazili ljude, dobili bismo volumen od osam mililitara tećnosti, navodi “Dejli mejl”.

U jednu čajnu kašiku stane otprilike šest mililitara tekućine.

Parker je iznio nekoliko pretpostavki da bi došao do tog broja, ali objašnjava da bi čak i u najvećoj projekciji njegovih procjena, cijela količina virusa korona uspjela stati u čašicu za rakiju, što iznosi oko 45 mililitara tečnosti.

“Sav haos, koji je nastao u svijetu, svodi se na kašiku problema”, rekao je Parker.

Čestice u virusu su vrlo male, one su samo kod, koji uništava zdrave ljudske ćelije, pojašnjava Parker.

Virus korona je milion puta manji od ljudske ćelije, a Parker je, kao saradnik u jednoj naučnoj emisiji BBC-a, napravio procjenu broja ćelija u svakom zaraženom, na osnovu virusnog opterećenja izmjerenog brisovima, odnosno na osnovu rezultata istraživanja objavljenih u medicinskom časopisu “Lanset”.

Koristeći broj od 300.000 svakodnevnih novih slučajeva zaraze u svijetu i uz pretpostavku da je svaka osoba zarazna 14 dana, on je izračunao koliko ljudi trenutno nosi virus.

Kad je sve pomnožio, Parker je izračunao, da svi oni zajedno u organizmu imaju 3,3 kvadriliona ćelija sa virusom korona.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.