Mađari hoće rusku vakcinu, EU im ne da!

Foto: Facebook

Planovi Mađarske, da uveze i koristi rusku vakcinu protiv kovida 19, “Sputnjik pet”, izazivaju bezbjednosnu zabrinutost i mogli bi da naruše povjerenje u potencijalne vakcine, saopštila je danas Evropska komisija.

Mađarska je najavila planove za probe i moguću proizvodnju ruske vakcine, što je potez bez presedana za neku od članica EU, koji će izazvati dodatne probleme između Budimpešte i Brisela.

U saopštenju Evropske komisije se navodi, da se postavlja pitanje da li bi članica EU željela da svojim državljanima predstavi vakcinu, koju nije ispitala Evropska agencija za lijekove /EMA/.

Prema regulativama EU, vakcinu “Sputnjik pet” mora da odobri EMA, prije nego što bude na tržištu bilo koje od članica EU.

“Tu se sastaju proces odobrenja i povjerenja u vakcinu. Ukoliko naši državljani krenu da postavljaju pitanja o bezbjednosti vakcine, koja nije prošla kroz rigoroznu naučnu procjenu, radi dokaza o bezbjednosti i efikasnosti, biće mnogo teže vakcinisati dovoljan broj stanovništva”, ističe se u saopštenju.

Administracija mađarskog premijera, Viktora Orbana, saopštila je da planira da proba i licencira “Sputnjik pet”, kao i da će ove sedmice početi da uvozi manji broj doza, što bi moglo dovesti do kupovine veće količine i masovne proizvodnje naredne godine, ukoliko se dokaže da je bezbjedna i efikasna.

Ruski državni fond, koji finansira istraživanje, saopštio je nedavno da su preliminarni rezultati testova pokazali da je vakcina protiv virusa korona, “Sputnjik pet”, efikasna 92 odsto u zaštiti ljudi.

Vakcina “Sputnjik pet”, koju proizvodi Naučno-istraživački institut “Gamaleja”, dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svijetu.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.