Njemačka – antisemitizam: Tužioci traže doživotnu kaznu za Balijeta

Foto: Reuters/Ilustracija

Tužilaštvo Njemačke je pozvalo Sud, da osudi ekstremistu Štefana Balijeta na doživotnu kaznu zatvora, zbog napada na sinagogu, u kom je, u gradu Hale, ubio dvoje ljudi nakon neuspješnog pokušaja da uđe u vjerski objekat.

Napad, koji je izvršen prošle godine, na najveći jevrejski praznik Dan očišćenja /Jom kipur/, smatra se najgorim antisemitskim napadom u istoriji Njemačke poslije Drugog svjetskog rata.

Balijet /28/ je osumnjičen da je objavio članak protiv Jevreja, prije nego što je pokušao da, uz upotrebu vatrenog oružja, 9. oktobra prošle godine uđe u sinagogu, a sve to je emitovao uživo na popularnoj internet stranici za ljubitelje računarskih igara.

Tužioci su od suda u Magdeburgu zatražili, da Balijet bude osuđen zbog ubistva, pokušaja ubistva, podsticanja mržnje i pokušaja iznude, uz upotrebu nasilja.

Zahtjev tužilaca podrazumijeva, da Balijet bude osuđen tako, da mu bude onemogućeno prijevremeno puštanje na slobodu nakon 15 godina, piše AP.

Balijet je tokom suđenja, koje je počelo u julu, priznao da je želio da uđe u sinagogu i ubije 51 osobu, koja se nalazila u vjerskom objektu.

Nakon što nije uspio da otvori teška vrata sinagoge, državljanin Njemačke je ubio četrdesetogodišnju ženu na ulici i dvadesetogodišnjeg muškarca, koji se nalazio u obližnjoj prodavnici kebaba, a ranio je još nekoliko ljudi.

Optuženi se izvinio Sudu, zbog ubistva žene koja je prolazila pored sinagoge, uz napomenu da “nije želio da ubija bijelce”.

Državni tužilac, Kai Lohze, izjavio je da je pucnjava bila napad, ne samo na narod u sinagogi, već uopšte na Jevreje u Njemačkoj.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.