Tumbaković: O ostavci ne razmišljam, a pitanje smene nije za mene

“Ni pet ovakvih pobeda ne mogu da nas operu”, priznaje selektor Srbije.

Lepa pobeda, sjajna igra reprezentacija Srbije i prvi trijumf u 2020. godini, u poslednjem meču.

”Orlovi” su pregazili Rusiju (5:0), izborili opstanak u Ligi nacija B, ali selektor Ljubiša Tumbaković je pošteno priznao, da ni ”petarda” u mreži ”Baćuški” ne može da “opere” Srbiju za krah u finalu baraža.

Na pitanje da li će biti ostavki posle svega, Tumbaković je uzvratio:

“O ostavci ne razmišljam, a da li će biti smene, to nije pitanje za mene”.

Pet komada u mreži Rusije je lep rezultat, ali slaže se i selektor da taj rezultat nikog neće zavaravati, niti popraviti utisak, posle poraza od Škotske.

“Bilo bi neozbiljno ako bih sad pravio analizu učinjenog u ova tri meseca. Krucijalna stvar ovog momenta je naš neuspeh, na tome se zadržava cela priča. Ne bežim od odgovornosti, ništa ne može da nas opere i kad bismo dobili pet ovakvih utakmica”.

Nije želeo Tumbaković ocenom da vrednuje učinjeno u prethodnom periodu, ali je dao svoj generalni zaključak.

“Liga nacija je odigrana osrednje. Imali smo svoju programsku aktivnost, a promašaj smo napravili protiv Mađarske ovde. Mislili smo da ćemo u toj utakmici biti ubedljiviji. Akcenat je bio na plasmanu na Evropsko prvenstvo. Dve utakmice u oktobru, protiv Norveške i Turske, bile su jako dobre. Odigrali su ih gotovo isti igrači. Definitivno smo svi očekivali da će protiv Škotske rezultat da dođe na laganiji način, a zašto nije, razloge ćemo analizirati u periodu ispred nas”.

Zadovoljan je Tumbaković što je ekipa i pored teškog perioda pokazala da ima karakter. Nije bila malodušna protiv Rusije, čekala da meč samo prođe. Naprotiv.

“Mislim da smo protiv Mađarske tamo pokazali još više i karaktera i vrednosti, koje su falile protiv Škotske. To mogu samo igrači koji imaju i kvalitet i karakter. Imali smo i protiv Rusije tu odlučnost, koja nam je nedostajala protiv Škota”.

Pitanje za selektora je bilo i može li Srbija i ubuduće da igra direktan fudbal i sa dvojicom špiceva.

“Svaki selektor prilagođava igru profilu igrača koje ima na raspolaganju. Moja želja je, da pored tog direktnog fudbala, naša reprezentacija ima i prepoznatljivost u igri, ali premalo je bilo vremena da se sve učini. Mi smo se, otkako sam postao selektor, okupili samo šest puta. Što se tiče igre sa dva špica, želeo sam to da probam i ranije, sa Mitrovićem i Jovićem, a i sa Vlahovićem, koji je pokazao da i na krilu može da odgovori i odbrambenim zadacima i da bude opasan po gol”, objasnio je Ljubiša Tumbaković.

Za reprezentaciju Srbije nema utakmica do marta sledeće godine, kada počinju kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Žreb za grupe će biti održan 7. decembra, a ”Orlovi” će ga dočekuju u drugom šeširu.

Izvor mozzartsport.com

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.