Oglasila se i SPC povodom upokojenja patrijarha Irineja…

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je jutros preminuo, saopštila je Srpska pravoslavna crkva /SPC/.

U saopštenju, objavljenom na sajtu SPC, navedeno je da se Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej /Gavrilović/ upokojio u 7.07 časova, u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma”, u Beogradu.

“Večan mu spomen i Carstvo nebesko!”, navedeno je u saopštenju.

Iz SPC-a su istakli, da će o svim ostalim detaljima u vezi sa sahranom Njegove svetosti, javnost biti uskoro obaviještena.

SPC je objavila i biografiju patrijarha Irineja, u kojoj se navodi da je 27. avgusta 1930. godine, blagočestive roditelje Zdravka i Milijanu Gavrilović, iz sela Vidove kod Čačka – i sa njima sav rod srpski – Gospod blagoslovio rođenjem muškog djeteta, koje je na krštenju dobilo ime Miroslav.

U rodnom selu je završio osnovnu školu, a poslije Gimnazije u Čačku i Bogosloviju u Prizrenu, da bi zatim diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu.

Po završetku vojne službe, postavljen je za profesora Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine u manastiru Rakovica, od patrijarha srpskog Germana je primio monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Na dan Svete Petke iste godine, u Crkvi Ružici na Kalemegdanu je rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor službovao u Prizrenskoj bogosloviji, upućen je na postdiplomske studije u Atinu.

Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog, postavljen je 1969. godine, odakle se vraća u Prizren na mjesto rektora slavne Bogoslovije.

Sa te dužnosti je 1974. godine izabran za vikara patrijarha srpskog sa titulom episkopa moravičkog. Za episkopa niškog je izabran 1975. godine.

Na Svetom arhijerejskom saboru SPC, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.