Saučešća povodom smrti patrijarha Irineja…

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, objavio je povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, da ljudi poput patrijarha Irineja “nikada ne odlaze”.

“Čast mi je bila što sam Vas poznavao. Takvi kao Vi, nikada ne odlaze”, poručio je Vučić na svom nalogu na “Instagramu”.

Predsjednik Srbije je ovu poruku objavio uz crno-bijelu fotografiju patrijarha.

Princ Aleksandar Karađorđević i njegova supruga princeza Katarina su saopštili, da je smrću Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, čitav srpski narod ostao bez velikog duhovnog vođe.

“Njegova Svetost, naš patrijarh Irinej, ostaće upamćen kao veliki trudbenik i borac za Crkvu, Krunu i naš narod. I kao takav, zauvek će ostati u našim srcima”, naveo je princ Aleksandar u saopštenju povodom smrti patrijarha Irineja.

Princ Aleksandar je istakao, da su on i princeza Katarina sa velikom tugom primili vijest, da se patrijarh Irinej “predstavio u Gospodu”.

“Pozivam ceo naš narod da se zajedno pomolimo Sveblagom Gospodu Hristu, da ga upokoji u naseljima pravednih i podari Mu Carstvo Nebesko. Večan Mu Spomen”, dodao je princ Aleksandar.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, uputio je iskreno saučešće svim arhijerejima Srpske pravoslavne crkve /SPC/, monaštvu, sveštenstvu i vjernom narodu, povodom upokojenja Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja.

“Njegovim odlaskom, naša Crkva je izgubila velikog molitvenika i istinskog pastira svog naroda, a mi u Republici Srpskoj i velikog prijatelja, koji je sa nama dijelio dobro i zlo, otkako je stupio na patrijaršijski tron”, naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da se Njegova svetost patrijarh Irinej preselio u vječnost, odakle će i dalje svojim molitvama paziti na svoj narod, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Ostajemo vječno zahvalni za svu ljubav, pažnju i blagoslove, koje smo kao narod i Republika dobijali od patrijarha Irineja”, naglasio je Dodik.

Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, uputila je danas, povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, telegram saučešća Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernom pravoslavnom srpskom narodu.

“Sa dubokim žaljenjem i tugom sam primila vijest o smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Odlazak Njegove svetosti predstavlja ogroman gubitak i žalost za Srpsku pravoslavnu crkvu, srpski narod, ali i za čitav hrišćanski svijet”, navodi se u telegramu.

Cvijanovićeva je dodala, da je patrijarh Irinej vjerujućem narodu i sveštenstvu i u teškim i izazovnim vremenima, pokazivao put mira, pravde i mudrosti.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija, poručio je povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, da su Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i srpski narod izgubili velikog duhovnog vođu, koji je život posvetio izgradnji sloge među vjernicima, mira među ljudima, pravdi i dobroti.

“Sa dubokom tugom sam primio vijest o smrti patrijarha Irineja. Upokojenje gospodina Irineja predstavlja veliki gubitak za SPC, srpski narod, čitav hrišćanski svijet i sve ljude dobre vjere”, navedeno je u telegramu saučešća Svetom arhijerejskom sinodu SPC, svim arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti.

Tegeltija je dodao, da je u ovim teškim trenucima potrebna sabranost i solidarnost srpskog naroda.

Smrt Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja je veliki gubitak ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu, već za čitav pravoslavni svijet, izjavio je zamjenik šefa odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Nikolaj Balašov.

On je istakao, da je patrijarh Irinej bio vjerni prijatelj Ruske crkve, da je čuvao jedinstvo Srpske pravoslavne crkve i svjetske pravoslavne porodice i branio ugnjetavane pravoslavce u Ukrajini.

“Bio je mudar i čvrst čovjek, veliki u svojoj jednostavnosti. Nepokolebljivo je čuvao kanonske crkvene temelje”, naglasio je Bašalov.

On je naveo, da je patrijarh Irinej sa nestrpljenjem čekao osveštavanje velelepnog Hrama Svetog Save u Beogradu zajedno sa patrijarhom ruskim Kirilom, ali je pandemija dovela do toga da se taj događaj odloži, prenosi “Sputnjik”.

“Sada će ovaj hram, koji je ukrašen zajedničkim naporom i ruskih i srpskih umjetnika, postati spomenik upokojenom patrijarhu, koji je ostavio dubok trag u srcima miliona vjernika”, dodao je Bašalov.

Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Irinej /Gavrilović/, upokojio se jutros u 7 časova i 7 minuta, u 90. godini, u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma” u Beogradu, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, poručio je da je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej bio veliki čovjek, koji je u teškim vremenima čuvao Crkvu i čvrsto držao njeno kormilo.

“Odlikovali su ga mudrost, skromnost i posvećenost Bogu i ljudima. Vječan pomen, napisao je Krivokapić na “Tviteru” i dodao da je sa tugom primio vijest o smrti patrijarha Irineja.

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, napisao je na “Tviteru”, da je smrt patrijarha srpskog Irineja, čovjeka koji je čitav svoj život posvetio služenju Bogu, narodu i humanoj ideji čovjekoljublja, veliki gubitak za vjernike i sve njegove poštovaoce.

On je uputio saučešće episkopima, monaštvu, sveštenstvu i vjerujućem narodu.

U Cetinjskom manastiru je danas, po blagoslovu administratora Mitropolije crnogorsko-primorske, episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija, služen pomen blaženopočivšem patrijarhu srpskom Irineju.

Pomen su služili protojerej-stavrofor Obren Jovanović, sekretar Mitropolije i namjesnik cetinjski, jerej Anđelko Boričić, jeromonah Justin Mrenović, sabrat Cetinjskog manastira i đakon Igor Pešikan, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Nakon pomena, Jovanović je istakao da je ovo jako tužan dan za Srpsku pravoslavnu crkvu, kao i za čitavo pravoslavlje, zbog gubitka časnog i vrlog arhijereja Crkve Božje.

“Njegova svetost je bio uvijek rado viđen i toplo dočekivan od klira i vjernika u Crnoj Gori i u svim iskušenjima, u kojima bi se našla SPC i njene eparhije, davao je svoju očinsku podršku i blagoslov”, naveo je Jovanović.

On je podsjetio na dolaske Njegove svetosti u Cetinjski manastir, od kojih je prvi bio 2010. godine, povodom praznika Svetog Petra Cetinjskog i presvlačenja njegovih časnih moštiju.

“Ostaće u sjećanju svih nas, kao mili patrijarh i veliki prijatelj našeg, blaženog spomena mitropolita Amfilohija, sa kojim se danas susreće u Carstvu Nebeskom, dvadeset dana po njegovom upokojenju”, naveo je Jovanović.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.