Sjećanje: Obilježene 102 godine od ulaska srpske vojske u Banjaluku

Služenjem parastosa za sve poginule vojnike i ubijene civile u Prvom svjetskom ratu i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik banu Svetislavu Milosavljeviću, danas su u Banjaluci obilježene 102 godine od ulaska srpske vojske u ovaj grad.

Ministar rada i boračko-invaldiske zaštite Srpske, Duško Milunović, rekao je, nakon polaganja vijenaca i cvijeća, da je 21. novembra 1918. godine srpska vojska ušla u Banjaluku, a Srbi na ovim prostorima ugledali slobodu, nakon viševjekovnog ropstva pod Turcima i 40 godina pod Austrougarima.

On je podsjetio, da je srpska vojska “bila izbrisana sa svih spiskova, gotovo poražena” i da je prešla albanske planine, opterećena i bolešću i glađu i napadima Arnauta, te prešla u Grčku, vaskrsla na Solunskom frontu i pobijedila.

Milunović je rekao novinarima, da su mnogi Srbi sa ovih prostora dali živote za slobodu u Prvom svjetskom ratu, dodajući da je u diviziji, koja je učestvovala u proboju Solunskog fronta, učestvovalo oko 25.000 boraca sa ovih prostora.

On je istakao, da su Srbi podnijeli i najveće žrtve u tom ratu, gdje je stradalo gotovo 1,3 miliona Srba.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Srbije, Zoran Milošević, rekao je da obilježavanjem dana ulaska srpske vojske u Banjaluku, 1918. godine, treba poručiti mladim generacijama da se s ponosom sjećaju predaka, koji su za slobodu dali ono najskuplje.

On je naglasio, da je srpski narod uvijek ratovao za slobodu i da je svaka sloboda plaćena krvlju, navodeći podatke da je u Prvom svjetskom ratu više od 50 odsto stanovništva Srbije, starosti od 25 do 45 godina, položilo svoj život.

“Mi s pravom moramo očekivati da se nama dozvoli ono što i svima – da budemo svoji na svome. Iako smo gubili puno života, nismo uspeli da budemo na jednoj teritoriji. Nadamo se da ćemo u jednom trenutku doći na to, da živimo na jednoj teritoriji”, rekao je Milošević i dodao, da Srbi i Srbija nemaju nikakvih problema da žive u miru i toleranciji sa svojim komšijama, sa svima onima koji im ne misle zlo.

Predsjednik Udruženja potomaka i poštovalaca oslobodilačkih ratova 1912-1918. godine, Nebojša Kuštrinović, ponosan je na pretke koji su donijeli slobodu, a koji su bili, kako je ocijenio, pomalo zaboravljeni nakon Drugog svjetskog rata.

Vijence i cvijeće su položili predstavnici institucija Republike Srpske – delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, koju su činili poslanici Srđan Mazalica, Marinko Dragišić i Srđan Todorović, ministar rada i boračko-invaldiske zaštite Srpske, Duško Milunović i izaslanica predsjednice Republike, Aleksandra Mićić.

Vijenac su položili i pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Srbije, Zoran Milošević i konzul-žeran Srbije u Banjaluci, Vesna Marinković.

Cvijeće su položili i predstavnici grada Banjaluka i boračkih organizacija proisteklih iz prethodnog rata.

Ovaj događaj je obilježen u organizaciji Odbora za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Vlada Republike Srpske i Srbije.

Vojnici srpske vojske, iz sastava Prvog bataljona 13. pješadijskog puka “Hajduk Veljko”, pod komandom majora Dragoljuba Bajalovića, ušli su na Aranđelovdan 1918. godine u Banjaluku.

U Prvom svjetskom ratu je poginulo 1.300.000 Srba, odnosno 28 odsto srpske populacije – 53 odsto muškaraca u dobi od 25 do 45 godina.

Solunski front je jedna od najvećih operacija u Velikom ratu, čiji je rezultat bio kapitulacija Bugarske, Austrougarske i Njemačke, oslobođenje Srbije i prelazak srpske vojske u prekodrinske krajeve.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.