Srbija – SPC: Kako se bira patrijarh srpski?

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve /SPC/, srpskog patrijarha biraju episkopi na Izbornom saboru, a kandidat za izbor može biti svako ko je eparhijski episkop najmanje pet godina.

Zasjedanje Izbornog sabora zakazuje Sveti arhijerejski sinod, a prema proceduri, Sabor, čiji su ravnopravni članovi svi mitropoliti i episkopi SPC, bira trojicu kandidata tajnim glasanjem.

Za rad Izbornog sabora je potrebno učešće najmanje dvije trećine članova Svetog arhijerejskog sabora SPC.

Oni se zaklinju da će voditi računa samo o dobru i interesu Crkve, naroda i otadžbine, te da će glasati za najboljeg.

Potom se glasa tajno, listićima, a svaki od trojice kandidata za novog patrijarha mora dobiti više od polovine glasova, stoga, prilikom izbora, postoje najmanje dva kruga glasanja.

Kad se saznaju imena trojice kandidata, koja su dobila natpolovičnu većinu glasova, prelazi se na biranje žrijebom, odnosno apostolskim načinom.

Procedura je takva, da članovi Sabora prelaze iz Saborske sale u Patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog, na službu priziva Svetog Duha za izbor novog patrijarha, koju služi najstariji arhijerej po hirotoniji.

Tokom te službe, listići sa imenima trojice kandidata se stavljaju u zasebne koverte, a one se zatim stavljaju u jevanđelje.

Suština ovog čina je u vjerovanju, da su članovi Sabora izabrali kandidate prema ljudskim vrlinama, a da je Božja volja koji je od njih trojice dostojan trona patrijarha srpskog.

U tačno određenom dijelu službe, jedan od monaha, kog je za to izabrao Sabor, izvlači kovertu sa imenom novog patrijarha.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je jutros preminuo, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.