Vaseljenski patrijarh: Srbi da budu ponosni na patrijarha Irineja

Foto: Novosti/Tanjug/AP

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je rekao, da srpski narod treba uvijek da bude ponosan na sve što je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej učinio za svoju svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio širom vaseljene, baš kao pravi pastir.

Patrijarh Vatrolomej je naveo, da su se večeras u Vaseljenskoj patrijaršiji pomolili za dušu upokojenog poglavara Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

“Upravo sam se, na večernjem bogosluženju, koje smo služili u Vaseljenskoj patrijaršiji, pomolio za dušu blaženopočivšeg mi brata i saslužitelja, mudrog duhovnika i duhovnog vođe srpskog naroda, patrijarha Irineja. Kao majka crkva, izražavamo saučešće srpskom narodu i SPC, a pisano saučešće sam prije nekoliko trenutaka uputio i Srpskoj patrijaršiji”, rekao je patrijarh Vartolomej.

Patrijarh vaseljenski je istakao da je upokojeni patrijarh Irinej pokazivao veliko razumijevanje i ljubav prema svim ljudima, čak i onda kada su izražavali druge i suprotne stavove o pravoslavlju i njegovom srpskom narodu, prenijeli su beogradski mediji.

“Pokazao je širinu i blagodat svakim svojim djelom u životu. Neka mu Gospod podari vječno rajsko naselje i neka se pred prestolom Gospoda moli za srpski narod i sve pravoslavne hrišćane. Vječan mu spomen!”, poručio je patrijarh Vartolomej.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je preminuo jutros u 90. godini, u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma” u Beogradu, od posljedica virusa korona. Patrijarh Irinej će biti sahranjen u nedjelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.