Godišnjica rođenja: Slobodan Jovanović – predsjednik kraljeve Vlade u egzilu…

Srpski pravnik i istoričar, Slobodan Jovanović /1869-1958/, profesor Univerziteta u Beogradu, predsjednik Srpske kraljevske akademije, najznačajniji srpski pravni pisac i teoretičar države u 20. vijeku, rođen je 21. novembra 1869. godine.

Jovanović je, nakon okupacije zemlje 1941. godine, sa kraljem i Vladom Kraljevine Jugoslavije otišao za London.

Bio je predsjednik emigrantske jugoslovenske Vlade, a poslije rata je, u odsustvu, osuđen na 20 godina robije, u procesu đeneralu Dragoljubu Mihailoviću. Umro je u emigraciji u Velikoj Britaniji.

Jovanovićeva Vlada je imenovala četničkog vođu Dragoljuba Mihailovića za ministra vojske, vazduhoplovstva i mornarice.

Do kraja Jovanovićevog boravka na mjestu predsjednika izbjegličke Vlade, Mihailović će biti prvo unaprijeđen u divizijskog, pa u armijskog generala i načelnika Vrhovne komande.

Imenovanje za ministra i unapređivanja su trebala da ojačaju Mihailovićevu poziciju u Jugoslaviji i ubrzaju savezničku pomoć.

To imenovanje, komunističke vlasti nisu oprostile Jovanoviću.

Vlasti SFRJ su prećutkivale Jovanovićev rad i značaj.

U svijetu je Slobodan Jovanović bio izuzetno cijenjen i smatran jednim od najvećih svjetskih autoriteta u teoriji ustavnog prava.

Francuski predsjednik, Šarl de Gol, poslao mu je Nacrt ustava Pete republike, zamolivši ga da ga prouči i ocijeni.

Slobodan Jovanović je napisao mnoštvo studija i rasprava, a najpoznatija njegova djela su: “O suverenosti”, “O državi” /Osnovi jedne pravne teorije o državi/, “Ustavobranitelji i njihova Vlada”, “Svetozar Marković”, “Makijaveli”, “Druga vlada Miloša i Mihaila”, “Vlada Milana Obrenovića”, “Ustavno pravo Kraljevine Srbije”, “Ustavno pravo Kraljevine SHS” i “Vođe Francuske revolucije”.

Okružni sud u Beogradu je rehabilitovao Slobodana Jovanovića 2007. godine i proglasio ništavnom presudu Vojnog veća Vrhovnog suda FNRJ, od 15. jula 1946. godine.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.