Godišnjica rođenja: Vladan Đorđević – prvi srpski školovani hirurg…

Srpski ljekar, pisac i političar, Vladan Đorđević /1844-1930/, član Srpske kraljevske akademije, osnivač Srpskog lekarskog društva i Srpskog društva Crvenog krsta, rođen je 21. novembra 1844. godine.

U vrijeme kralja Milana Obrenovića je bio ministar i premijer, ali je emigrirao poslije vjeridbe kralja Aleksandra Obrenovića, sa dvorskom damom Dragom Mašin.

Đorđević je napisao više djela iz srpske istorije, romana, putopisa i pripovjedaka.

Gimnaziju je završio u Beogradu, a kao đak je bio jedan od pokretača Ujedinjene omladine srpske i njen sekretar.

Pod uticajem Josifa Pančića, Vladan Đorđević se opredijelio za studije medicine u Beču, gdje je doktorirao. Specijalizaciju iz hirurgije je završio kod čuvenog profesora Bilrota i bio prvi školovani hirurg u Srbiji.

Da bi usavršio svoje hirurško znanje, uz dopuštenje srpske Vlade, odlazi u Francusko-pruski rat i uključuje se u rad pruskog saniteta. U ovom ratu, Đorđević je organizovao ratnu bolnicu, što mu je donijelo vojni čin i pohvale hirurga Langebeka.

Nakon povratka u Srbiju, jedno vrijeme je radio kao privatni ljekar, a zatim je primljen u srpsku vojsku, u kojoj postaje prvi sanitetski pukovnik.

Vladan Đorđević je bio jedan od osnivača Srpskog lekarskog društva i pokretač časopisa “Srpski arhiv za celokupno lekarstvo”.

Bio je lični ljekar kneza Milana i član Srpske kraljevske akademije.

Obavljao je i funkciju predsjednika Vlade i ministra inostranih djela. Podnio je ostavku, poslije najave ženidbe kralja Aleksandra, Dragom Mašin.

Proveo je u zatvoru šest mjeseci, 1906. godine, zbog navodnog objavljivanja državnih tajni u knjizi “Kraj jedne dinastije”.

Vladan Đorđević je preminuo 1930. godine u sanatorijumu, u Badenu.

Srpska akademija nauka i umetnosti je proglasila 2020. godinu – godinom Vladana Đorđevića.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.