Predsjedništvo BiH se sastalo sa komesarom Boreljom

Foto: SRNA

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, ocijenio je da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za čitav svijet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH i omogućena stabilnost i pomirenje.

“U BiH nema sukoba na bazi etničkog odnosa prema drugima i to je najveća vrijednost Dejtonskog sporazuma. On u sebi ima druge vrijednosti, jer je pokazao da `zaraćene strane u nepotrebnom sukobu`, mogu da uspostave suživot i da nastave da rade na bazi konsenzusa, o tome kako trebaju da postoje odnosi u BiH, koja je višenacionalna i viševjerska zemlja”, rekao je Dodik nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Žozepom Boreljom.

On je napomenuo, da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore u BiH, te da apstraktna priča o građanima, neće moći da da rezultate.

Dodik je istakao, da se BiH različito odnosi i prema Dejtonskog sporazumu i da Republika Srpska obilježava dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH.

On je ocijenio, da je konsenzus u BiH oko Evropske unije vrijedno dostignuće koje je postignuto u BiH.

“Zamolili smo Vas da učinite sve, da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika, koja bi pružila nove uslove i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili”, rekao je Dodik.

On je izrazio zahvalnost EU za pomoć, u vremenu pandemije korona virusa.

“Mi smo dio zajedničkog projekta nabavke vakcina i za BiH, mada pokušavamo da to učinimo i na druge načine, kao i svi u svijetu. Željno iščekujemo rješenje sa vakcinama, kako bi zaustavili ovu pošast i da počnemo da smanjujemo negativne efekte na naš razvoj, a oni su veliki”, naglasio je Dodik.

On je upozorio, da je BiH izgubila ogromne javne prihode zbog epidemije virusa korona.

“Dio toga smo rješavali kroz aranžman sa MMF-om i sa Evropskom komisijom, ali je očigledno da je to istrošeno i da nam treba novi paket pomoći, kako bi mogli da prevaziđemo izazove u nekoliko narednih mjeseci”, naveo je predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH.

Prema njegovim riječima, najveći izazov koji može da dovede do mnogo političkih problema u BiH, jeste kriza pandemije, koja je izazvala ekonomske posljedice.

“Ako ne budemo rješavali ekonomske posljedice na pravi način, oni će se multiplikovati na političkim razlikama, koje ćemo ovdje teško zaustaviti. Zato Vas molim da nam pomognete oko kreiranja i ubrzavanja paketa pomoći za BiH, koja je dio ukupnih problema, koje imaju i EU, SAD i sve države svijeta”, naglasio je Dodik.

Na današnji dan, podsjetio je, parafiran je Dejtonski sporazum prije 25 godina, a nakon toga i potpisan u Parizu.

Dodik je naglasio, da je važna je činjenica, da je Dejtonski sporazum potpisan u jednoj evropskoj zemlji, ali ne treba zanemariti ulogu Hrvatske i Srbije, koje su bile učesnice i potpisnice ovog sporazuma, te da su entiteti potpisali svih 11 aneksa Dejtonskog sporazuma i time potvrdili svoju verifikaciju.

“O Dejtonskom sporazumu pričaju istoričari, nauka, ali trebamo da se ubacimo na evropski put, a on ne može da bude bez `dejtonskog balansa i konsenzsa`, koji je uspostavljen kao odnos u političkim odlukama, kroz mehanizam koordinacije koji je donet naporima Evropske komisije. Time smo uspjeli da riješimo mnoga pitanja i nastavićemo to da radimo”, poručio je Dodik.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku, Žozep Borelj, izjavio je da je dan kada se obilježava 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, istorijski važan za BiH, ali i za Evropu, te da je pomirenje u BiH sastavni dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

On je pozdravio zajedničku izjavu članova Predsjedništva BiH, povodom 25 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojom je prepoznata mogućnost jačanja pomirenja, mira, međusobnog poštovanja i uvažavanja svih u BiH, kao i potrebe da se oda počast svim civilnim žrtvama rata.

“Ovo je dobra prilika da se osvrnemo na sve što se dešavalo u prošlosti, da odamo počast i sjetimo se žrtava i svih onih, koji su radili i nastavljaju da rade na putu pomirenja”, izjavio je Borelj novinarima u Sarajevu, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Borelj je dodao, da sada domaće vlasti moraju da intenziviraju napore, kako bi ostvarili iskorake i rezultate na osnovu reformi koje će BiH i njene građane dovesti korak bliže EU.

“Status kandidata se može ozbiljno uzeti u razmatranje, tek kad imamo napredak u svih 14 prioriteta iskazanih u Mišljenju Evropske komisije i tu naglašavam važnost napretka u skladu sa ovim prioritetima”, poručio je Borelj.

Borelj je istakao, da bi mu bilo zadovoljstvo da je imao priliku da prisustvuje jednoj zajedničkoj komemoraciji i sjećanju na sve žrtve, jer bi to bio važan znak i prilika da se podsjete važnosti daljih iskoraka.

“Pomirenje je sastavni dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Prošlost moramo da uvažavamo, ali se istovremeno moramo okrenuti i budućnosti. Kad govorimo o budućnosti, razgovarali smo o iskoracima i izazovima na evropskom putu BiH. Još jednom potvrđujem podršku sa naše strane, koju iskazujemo naporima BiH na njenom evropskom putu”, rekao je Borelj.

Borelj je dodao da je budućnost BiH evropska, te da ne želi da dijeli lekcije bilo kome, ali vjeruje da može da podijeli neka svoja iskustva.

“Dolazim iz zemlje, koja je i sama prošla kroz užas građanskog rata. Naše pomirenje je najvećim dijelom rezultat napornog rada u procesu pridruživanja EU. EU je već sada vodeći ekonomski i svaki drugi partner za ovu zemlju. U skorije vrijeme je to kroz podršku, koju osiguravamo u borbi protiv pandemije virusa korona, ublažavanju negativnih socio-ekonomskih posljedica. Nama je bilo zadovoljstvo da pružimo ruku podrške i da sarađujemo”, istakao je Borelj.

On je napomenuo, da više od 80 odsto stanovništva u BiH podržava evropske integracije.

“Siguran sam da većina, pa vjerovatno i svi politički lideri, žele da zadovolje želje građana. Imam iskustva koja mogu da podijelim, iskustva zemalja koje su na Evropu gledale kao na svjetlo u mraku, koje će im donijeti ekonomske, političke slobode i solidarnost, kao najvažnije karakteristike EU. Siguran sam da su to ciljevi i perspektive koje priželjkuju svi u ovoj zemlji, istakao je Borelj.

On je građanima BiH čestitao 25 godina od uspostavljanja mira, te zahvalio članovima Predsjedništav BiH na pozivu da zajedničkim naporima približe zemlju EU, napominjući da su imali iskren i otvoren razgovor o sadašnjoj situaciji i perspektivi BiH na njenom evropskom putu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, smatra da je perspektiva članstvo BiH u EU.

Poslije sastanka članova Predsjedništva sa visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku i potpredsjednika Evropske komisije, Žozepom Boreljom, Džaferović je rekao da BiH ima svu podršku Borelja, a da je do BiH da realizuje prioritete koji su postavljeni.

“Nadam se da ćemo nakon današnje podrške Borelja i mi u BiH prevazići jednu lošu političku atmosferu, lošu političku klimu, da ćemo izaći iz klišea stalnih svađa, neproduktivnih rasprava i da ćemo se više okrenuti konkretnom radu i realizaciji svih 14 preporuka iz mišljenja Evropske komisije”, rekao je Džaferović.

On je naveo i da je danas važan dan za BiH, za Evropu i svijet, jer se obilježava 25 godina Dejtonskog sporazuma, uspostavljanja mira u BiH i da je Borelj došao tim povodom kao veliki prijatelj BiH.

Hrvatski član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, zahvalio je Borelju i njegovom timu, što su odlučili da dođu u Sarajevo i BiH na ovaj dan, koji je, kako je rekao, vrlo važan za sve građane BiH.

“Ovo nije bila samo protokolarna posjeta. Evropska komisija i EU stoje iza napretka BiH, pružaju neophodnu pomoć i u trenutnim situacijama i generalno, kada je riječ o putu BiH ka EU”, rekao je Komšić.

Tokom posjete, Borelj će se sastati sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva, da bi razgovarao o konkretnim reformama i inicijativama na poboljšanju životnog standarda građana, u okviru procesa evropskih integracija BiH, a u skladu sa ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Protokolom je predviđeno da se sa Boreljom sastanu i zamjenici predsjedavajućeg Savjeta ministara, ministar finansija i trezora u Savjetu ministara, Vjekoslav Bevanda i ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara, Bisera Turković.

Predviđen je i sastanak članova kolegijuma Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom posjete je planirano i javno obraćanje Borelja u 16.00 časova o temi “Od Dejtona ka Briselu”.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.