Srbija – SPC: Danas oproštaj od patrijarha Irineja, sutra sahrana…

Foto: SRNA

Kovčeg sa tijelom blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, danas će, poslije liturgije u Sabornoj crkvi u Beogradu, biti prenijet u Hram Svetog Save, gdje će građani moći da se oproste od njega, ali zbog epidemioloških mjera neće moći da ga cjelivaju.

Kovčeg sa tijelom patrijarha je unijet u Sabornu crkvu u 8.30 časova i izložen za vrijeme liturgije, povodom hramovne slave – Aranđelovdana. Poslije toga je održan kratak pomen, a potom je tijelo prenijeto u Hram Svetog Save.

Sveštenik Hrama Svetog Save, jerej Dragan Šovljanski rekao je za RTS, da će u 11.30 kolona sa kovčegom, sa zemnim ostacima srpskog patrijarha, krenuti iz Saborne crkve ka Hramu Svetog Save, ispred kog će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samom Hramu sveštenstvo.

Za 12.30 zakazan je pomen u Hramu Svetog Save nad tijelom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga će cijelog dana i cijele noći, do sutra, kada je planirana sahrana, beogradski sveštenici čitati Sveto Jevanđenje nad odrom patrijarha.

On je napomenuo, da će zaupokojena liturgija biti služena sutra u 9.00 časova u Hramu, gdje će biti izloženo tijelo patrijarha Irineja.

Prema njegovim riječima, liturgiju će predvoditi mjestobjustitelj patrijarhovog trona, mitropolit dabrobosanski Hrizostom sa arhijerejima i sveštenstvom.

Kada je riječ o odavanju počasti vjernika, jerej Dragan je rekao da će, uskladu sa preporukama Kriznog štaba za borbu protiv epidemije virusa korona, biti sprovedene epidemiološke mjere i da neće biti moguće cjelivanje tijela blaženopočivšeg patrijarha.

“Sav narod će moći da uđe na ulaz u hram i da priđe na nekoliko metara od samog tela, da se pokloni i ponovo izađe napolje. Pozivamo sve vernike da nose zaštitne maske, zbog epidemiološke situacije, da se previše ne zadržavaju i da ne prave gužve”, rekao je jerej Dragan.

Sanduk sa tijelom upokojenog patrijarha Irineja juče, kasno popodne su iz vojne kovid bolnice Karaburma preuzeli predstavnici SPC.

Medicinsko osoblje vojne kovid bolnice Karaburma je ispratilo patrijarha, napravivši špalir, kako bi mu odali poštu.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je preminuo juče u Beogradu, a biće sahranjen sutra u kripti Hrama Svetog Save.

Sinod je donio odluku da patrijaraške dužnosti preuzima Sinod, kojim će do izbora novog patrijarha predsjedavati Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Za administratora upražnjene Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, Sinod je izabrao episkopa šumadijskog Jovana.

Zbog upokojenja patrijarha srpskog, u Srbiji i Republici Srpskoj je od juče proglašena trodnevna žalost.

Kovčeg sa tijelom blaženopočivšeg srpskog patrijarha Irineja je donijet u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

Kovčeg su u Dvor unijeli pripadnici Garde Vojske Srbije.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.