Dodik: Republika Srpska je bila dom patrijarha Irineja isto kao i Srbija

Foto: SRNA

Predsjedavajući i srpski član Predsjedištva BiH, Milorad Dodik, rekao je da je blaženopočivši patrijarh Irinej rado dolazio u Republiku Srpsku, koja je bila njegov dom, jednako kao i Srbija.

“Patrijarh je imao ljubav za sve nas i rado je dolazio. Dolazio je kod svojih. Republika Srpska je bila njegova kuća, jednako kao i Srbija”, rekao je Dodik u besjedi pored odra patrijarha Irineja.

On je istakao, da su srpski narod sabirali dolasci patrijarha, a da ih je danas sabrao njegov odlazak.

“Imao je tu snagu i moć da nas sabere i drži zajedno… Republika Srpska, u posljednjih 11 godina, nije ni plakala ni veselila se, a da sa nama nije bio patrijarh Irinej. Bio je pastir svih nas”, naveo je Dodik.

On je istakao, da je patrijarh brisao sve granice među nama, što i jeste snaga Crkve – da prevazilazi granice i vrijeme.

Radio je tiho, odlazi isto tako, rekao je Dodik i dodao da je patrijarhova blaga narav bila samo paravan, jer je bio odlučan čovjek, koji nikad nije ustuknuo.

“Bio je cijenjen u cijelom pravoslavnom svijetu… Imao je mjeru u svemu”, rekao je Dodik.

On je dodao, da ja patrijarh bio i njegov prijatelj, kao i gost njega i njegove porodice, pa njegovu smrt doživljava i kao lični gubitak.

Dodik je naglasio, da odlazak patrijarha Irineja dolazi u izuzetno teškom trenutku za SPC, koja se nije uspjela oporaviti od gubitka episkopa Milutina, mitropolita Amfilohia, ali je istakao i da je Crkva naučila na iskušenja, te vjeruje da će arhijereji izaći na najbolji način iz ove situacije.

Patrijarh Irinej je preminuo u petak, 20. novembra, a sahranjen je danas u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.

Izvor SRNA
Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.