Episkop bački: Patrijarh Irinej je bio ovaploćenje mira…

Foto: SRNA

Episkop bački Irinej je rekao, da je blaženopočivši srpski patrijarh Irinej bio ovlapoćenje mira i veoma omiljen kod većine ljudi, čiju dobrotu su svi razumijevali.

“Na najveća moguća poniženja je umeo ne samo da sačuva hladnokrvnost, nego da uzvrati pažnjom, dobrotom i dobrim delima, upravo onim ljudima koji su mu nanosili nepravdu”, rekao je vladika Irinej u besjedi na zaupokojenoj liturgiji u Hramu Svetog Save.

On je dodao, da je patrijarh Irinej bio ovaploćenje mironosca i mirotvorca i među hrišćanima i među drugim narodima, a prije svega u svom narodu.

Vladika bački je napomenuo da su mnogi spremni da, sudeći o drugima, olako presuduđuju, te je tako i patrijarh Irinej, kao i svi arhijereji i Srpska pravoslavna crkva ponekad bio izložen nepravednim sudovima i osudama.

“Neki su govorili i pisali da nije dovoljno savremen, drugi da je veoma rigidan, da pokazuje netrpeljivost, a treći opet kako je suviše popustljiv i spreman na kompromise, čak i na trule kompromise. Ništa od svega toga nije istina”, poručio je episkop bački Irinej.

On je istakao, da je patrijarh Irinej svoj plodan, dug život, koji je najvećim dijelom proveo u u službi Crkvi i narodu u teškom vremenu, na sve ratove, bežanije, stradanje, ali i raskole, uspeo da da istinski, svetosavski i kosovsko-lazarevski odgovor.

“Zato je bio i omiljen kod ogromne većine ljudi, pre svega kod ljudi, svi su razumevali njegovu dobrotu”, naglasio je vladika Irinej.

On je napomenuo da je patrijarh Irinej i u odnosu sa drugima. nepravoslavnima i nehršćanima, bio otvoren, iskren i dobronamjeran.

“Mi se molimo sada za dušu novopredstavljenog patrijarha, ali smo uvereni i da se on sa očinskom ljubavlju, koju je pokazivao svima, moli za sve nas, za Crkvu našu, naš narod i svekoliku crkvu i sav rod ljudski. Stoga ga ispraćamo više sa radošću, nego sa žalošću i želimo da Gospod duši njegovoj podari večni život i radost u carstvu nebeskom, a telo njegovo da počiva u ovom svetom hramu do sveopšteg vaskrsenja”, poručio je vladika Irinej.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.