Italija – arheologija: Nova otkrića u Pompeji

Foto: Tanjug/AP

Arheolozi su pronašli odlično očuvana tijela dva muškarca, koji su nastradali tokom vulkanske erupcije, koja je uništila drevni rimski grad Pompeju, 79. godine nove ere, saopštilo je italijansko Ministarstvo kulture.

Jedan muškarac je, najvjerovatnije, visokog statusa, starosti između 30 i 40 godina i na njemu su ostali očuvani dijelovi ogrtača od vune.

Drugi muškarac je mlađi, starosti između 18 i 23 godina i obučen je u tuniku. Na njemu su primjećena oštećenja kičme, nekoliko pršljenova je smrvljeno. Vjeruje se da je bio rob, koji je morao naporno da radi.

Ostaci su pronađeni u podzemnoj odaji, u okviru velike vile Čivita Đulijana, 700 metara sjeverozapadno od centra grada Pompeje.

Zubi i kosti muškaraca su dobro očuvani, a u šupljine, u kojima je bilo meko tkivo, nasut je gips, koji je kasnije omogućio da se jasnije vide konture tijela.

Direktor arheološkog nalazišta “Pompeja”, Masimo Osana, rekao je da su oni umrli od termalnog šoka, što se vidi i po stisnutim stopalima i šakama.

“Vjerovatno su ove dvije žrtve tražile da se sklone od piroklastičnog talasa”, dodao je Osana.

Ministar kulture, Dario Frančeskini, rekao je da ovo otkriće još jednom naglašava status Pompeje, kao “nevjerovatnog mjesta za istraživanje i proučavanje”.

U Pompeji, 23 kilometara jugoistočno od Napulja, u vrijeme erupcije je živjelo oko 13.000 ljudi. Grad je potpuno uništen usljed erupcije i zamrznut je u vremenu.

Ostaci grada su otkriveni prvi put u 16. vijeku, a organizovana iskopavanja su počela oko 1750. godine.

Međutim, u posljednje vrijeme pažnja je usmjerena na očuvanje izloženih ruševina od propadanja i urušavanja.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.