Njemačka – korona: Izvjesno je produženje mjera restrikcije

Njemačka će i tokom decembra morati da produži aktuelne mjere restrikcije radi suzbijanja pandemije virusa korona, rekli su zvaničnici.

Njemačka je 2. novembra uvela jednomjesečnu blokadu, da bi zauzdala drugi talas pandemije, koji je preplavio veći dio Evrope, ali brojevi zaraženih se ne smanjuju.

“Sve ukazuje na činjenicu, da će aktuelne mjere restrikcije morati da se produže i nakon 30. novembra”, rekao je njemački ministar finansija, Olaf Šolc, za list “Bild am sontag”.

Barovi i restorani su zatvoreni, ali škole su i dalje otvorene. Privatna okupljanja su ograničena na 10 ljudi iz dva domaćinstva.

Lider bavarske Hrišćansko-socijalne unije /CSU/, Markus Zeder, rekao je da će u idealnim uslovima mjere biti produžene za tri sedmice.

“Iako je možda sam talas pandemije razbijen, na žalost broj novozaraženih stalno raste. Odjeljenja intenzivne njege nastavljaju da se pune i raste broj umrlih. Prema tome, ne možemo reći da je sve gotovo”, rekao je Zeder.

On je naveo, da će bioskopi, barovi i hoteli ostati zatvoreni, da će biti zabranjen vatromet i petarde, kao i alkohol na velikim javnim trgovima u novogodišnjoj noći.

Kancelarka, Angela Merkel, sastaće se 25. novembra sa državnim liderima, sa kojima će razgovarati o novim restrikcijama i produženju postojećih.

Šolc je rekao, da će u slučaju produženja mjera restrikcije, biti produžena i finansija podrška pogođenim preduzećima, ali je naglasio da će i dalje nadoknađivanje 75 odsto izgubljenog prihoda, predstavljati izazov prema evropskim zakonima o konkurenciji.

“Ovdje se radi o očuvanju sredstava za život, tako da moramo djelovati na pragmatičan, nebirokratski i pametan način”, naveo je Šolc.

Broj potvrđenih slučajeva infekcija virusom korona u Njemačkoj je povećan za 15.741, na 918.269, pokazuju danas podaci Instituta “Robert Koh” za zarazne bolesti.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.