Ruski patrijarh: Patrijarh Irinej je mnogo učinio za jedinstvo vaseljenskog pravoslavlja

Foto: SRNA

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril je poručio, da je sa osjećajem duboke tuge primio vijest o upokojenju sabrata, patrijarha srpskog Irineja, koji je svojim uzvišenim autoritetom i nepokolebljivom revnošću sveštenim kanonima, učinio mnogo za očuvanje jedinstva vaseljenskog pravoslavlja i poštovanje kanonskog poretka u Svetoj crkvi Hristovoj.

Šef delegacije Moskovske patrijaršije, mitropolit volokolamski Ilarion /Alfejev/, pročitao je u Hramu Svetog Save pismo patrijarha Kirila, u kom se ističe, da je upokojenje patrijarha Irineja veliki gubitak, koji je zadesio sestrinsku Srpsku pravoslavnu crkvu.

“Bog je Crkvi svetitelja Save darovao mudrog patrijarha, koji je čitav svoj dugi život posvetio njenoj duhovnoj brizi. Ispunjen iskrenom hrišćanskom ljubavlju za ljude, patrijarh se, ne štedeći svoju snagu, uvijek trudio da bude pored svoje pastve, tješeći se živim razgovorom sa narodom i radujući se sa radosnima, a tugujući sa onima koji tuguju”, naveo je patrijarh Kiril.

Ruski patrijarh je istakao, da je i u posljednji čas svog zemaljskog života, patrijarh Irinej podijelio stradanja onih vjernika, kojima je život iznenada prekinula strašna epidemija.

Kako je podsjetio, patrijarh Irinej je bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve, koju je više puta posjećivao, ne samo prvoprestoni grad Moskvu, već i centar krštenja Rusije – Kijev, kao i prijestonicu Bjelorusije – Minsk.

“Patrijarh Irinej je više puta sa svetiteljskom usrdnošću i revnošću, govorio u prilog progonjenog kanonskog pravoslavlja u Ukrajini”, podsjetio je u pismu ruski patrijarh Kiril.

Ruski patrijarh je istakao, da će ostati patrijarhova neostvarena želja, da sa njim osvešta Hram Svetog Save i napomenuo da će završetak unutrašnjeg uređenja ovog veličanstvenog hrama, ući u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća srpskog patrijarha.

“Gospod Isus Hristos, koji je vaskrsenje i život, neka upokoji dušu novopredstavljenog sluge svoga u naselja pravednika, u kojima nema bolesti, tuge i uzdaha, već beskrajan život. Večan mu i blag pomen sa ljubavlju u Gospodu, Kiril, patrijarh Moskovski i cijele Rusije”, pročitao je mitropolit Ilarion.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.