Velika Britanija: Zabrana novih benzinskih i dizel automobila od 2030. godine

Foto: AA

Velika Britanija će zabraniti nove automobile i kombije sa benzinskim i dizel motorima od 2030. godine, pet godina ranije nego što je prethodno planirano, rekao je premijer Boris Džonson i najavio “zelenu revoluciju” do 2050. godine.

“Sad je vrijeme za plan o zelenom oporavku, uz visokostručne poslove, koji ljudima pružaju zadovoljstvo saznanja da pomažu da ova zemlja bude čistija, zelenija i ljepša” napisao je Džonson u kolumni za “Financial times”.

Britanija je prošle godine postala prva zemlja iz G7, koja je unijela u svoje zakone cilj, da do 2050. godine ne emituje ugljen dioksid.

Džonson je rekao da će Vlada u ovaj plan uložiti 12 milijardi funti, odnosno tri puta više nego što dolazi iz privatnog sektora i da će otvoriti i podržati 250.000 visokostručnih radnih mjesta u zelenom sektoru, do 2030. godine.

Džonson je u februaru najavio, da će novi benzinski i dizel automobili biti zabranjeni od 2035. godine, ali je sada taj rok skraćen. Prodaja hibridnih automobila i kombija biće zabranjena od 2035. godine prema novom planu.

Džonson je obećao da će Britanija povećati proizvodnju struje od energije vjetra na 40 gigavata do 2030. godine, sa sadašnjih oko 10 gigavata i da će izdvojiti 500 miliona funti za projekte o upotrebi vodonika za grijanje kuća i kuvanje.

Vlada će podržati i razvoj velikih i malih nuklearnih elektrana, najavio je britanski premijer.

Džonsonov plan je naišao na pozitivne reakcije u industriji.

Izvor SRNA

Ostavite odgovor

Vaša email adresa neće biti vidljiva.